Uitkering Fortis-claim vertraagd door massale aanvraag megaschikking

fortis-180619.jpg

Veel meer beleggers dan gedacht hebben zich aangemeld voor de megaschikking die vijf claimclubs hebben uitonderhandeld met Fortis-rechtsopvolger Ageas. Het zijn er zo veel dat de uitkering vertraging heeft opgelopen en gedupeerden rekening moeten en met een lagere vergoeding dan waar ze na het sluiten van de schikking op rekenden.

Ageas kreeg tot nu toe 270.000 claims binnen, terwijl de Belgische verzekeraar rekende op 175.000 tot 200.000 claims, meldt het FD.

Einduitkering valt lager uit dan verwacht

Na jaren onderhandelen tussen Ageas en vijf partijen die de voormalige aandeelhouders van Fortis vertegenwoordigen, bekrachtigde het gerechtshof in Amsterdam vorig jaar een megaschikking van 1,3 miljard euro. Door de populariteit van de schikking moeten sommige beleggers er nu rekening mee houden dat hun einduitkering lager uitvalt dan verwacht, denken de Vereniging van effectenbezitters (VEB) en Consumentenclaim, twee van de schikkende partijen. 

Het is volgens hen de vraag of de pot groot genoeg is om alle gedupeerden uit te betalen waar ze volgens de berekeningen recht op hebben. De vergoeding hangt af van wanneer ze hun aandelen bezaten en of ze lid waren van een claimclub.

Uitbetaling in twee fases

De uitbetaling van de schikking gaat in twee fases: een deel van de gedupeerden die vorig jaar tijdig hun claim indienden ontving vast 70%, de resterende 30% moet dit jaar worden uitgekeerd als alle claims zijn ingediend. PHet wordt dan duidelijk hoeveel mensen de pot geld moeten verdelen. Juist die tweede uitbetaling kan door de populariteit lager uitvallen dan gedacht.

Bron: ANP MediaWatch / Het FD