Uitslag van de rookmeldertest

Het is een van de allerergste nachtmerries: brand in je huis. Volgens René Hagen, lector Brandpreventie, is het zo dat wanneer mensen bij een woningbrand op tijd buiten staan, ze bijna altijd zijn gewekt door de rookmelder. Het is dus belangrijk dat je er eentje koopt. Maar welke rookmelder is goed genoeg? Is een goedkope net zo goed als een dure? Radar deed de test met onderstaande rookmelders getest, variërend van ruim 3 tot bijna 50 euro.

1. First alert mini 

De rookmelder is gekocht bij Gamma voor €29,95. Hij is extra klein en de batterij gaat 5 jaar mee. De garantie op de rookmelder is 2 jaar.

2. Flamingo FA20 

Deze rookmelder is voor €3,39 bij Action aangeschaft. Volgens de gebruiksaanwijzing gaat de batterij ‘naar verwachting minstens 1 jaar mee onder normale gebruiksomstandigheden’. De garantie op de melder is 2 jaar.

3. First Alert Long Life

Voor €24,95 is deze rookmelder bij Gamma gekocht. Er zit een lithium batterij in. Consumenten krijgen 10 jaar garantie op de batterij en de rookmelder. 

4. Chick-a -Dee 

Deze rookmelder heeft de vorm van een vogeltje en is voor €49,95 euro aangeschaft bij Fonq. De batterij gaat 1 jaar mee en de garantie voor de melder is 3 jaar. Deze rookmelder is op het ogenblik bijna overal uitverkocht, maar in het voorjaar wordt een nieuwe lading verwacht. 

5. Ajax rookmelder type 29D

Al eerder werd deze rookmelder als beste getest door de Consumentenbond. We kochten hem bij Praxis voor €12,49. De batterij gaat ‘minimaal 1 jaar mee onder normale omstandigheden’. De garantie op de rookmelder is 5 jaar.

6. Elro RM121 

Deze rookmelder is gekocht bij Gamma voor €9,69 euro. Als consument heb je 3 jaar garantie op de melder.

De test

Een goed functionerende rookmelder geeft een waarschuwingstoon van 85 dB (decibel) of harder. Rob Baardse, directeur van de Brandwondenstichting en René Hagen testen de rookmelders eerst op geluid. Alle rookmelders scoren hierin goed. Een rookmelder scoort een klein beetje onder de 85 dB, maar is nog steeds luid genoeg. Een decibel-meter heeft namelijk een gemiddelde afwijking van 3 dB.

Dan de echte test; gaat de melder af? Twee keer wordt een kleine ruimte vol rook gezet en alle rookmelders gaan af. Bij de eerste test gaat de Ajax-rookmelder als eerste af, de andere rookmelders volgen snel. Bij de tweede test gaat de First Alert Mini als eerste af en wederom volgt de rest snel. Zowel de goedkope, als de dure werken dus naar behoren.

Verwachte levensduur = garantie op melder

Toch is er wel onderscheid te maken in de kwaliteit. Rookmelders gaan niet eeuwig mee. Volgens Hagen is de verwachte levensduur van een rookmelder net zo lang als de garantie op een rookmelder. 

Wanneer de garantie verlopen is, wordt het tijd de rookmelder te vervangen. De batterij moet je elk jaar vervangen en eigenlijk moet je de rookmelder elke maand even testen. Er zijn rookmelders met lithiumbatterijen. Deze zijn duurder in aanschaf, maar de batterij gaat wel 10 jaar mee. Als je hier ook 10 jaar garantie op krijgt, dan heb je er een hele tijd nauwelijks omkijken naar.

Rookmelders werken allemaal hetzelfde. In iedere rookmelder zit een kamer, met daarin een lampje en een spiegeltje. Het lampje zendt een signaal naar het spiegeltje, als dit signaal doorbroken wordt door rook, gaat de melder af. 

3 minuten om brandend huis te verlaten

En dat dit echt belangrijk is, blijkt wel uit de andere test die we doen. Bij testcentrum Efectis, wordt een woonkamer nagebouwd. In deze woonkamer, simuleren we een woningbrand en dan blijkt hoe verwoestend en vooral hoe snel een brand zich ontwikkelt.

Vroeger had je gemiddeld zo’n 17 minuten om je huis uit te komen bij brand, tegenwoordig nog maar 3 minuten. Door het gebruik van kunststof materialen in meubels en stoffering en door beter geïsoleerde huizen, wordt een brand veel sneller heel gevaarlijk. Zoals je in de onderstaande video kunt zien, is er 3 minuten na het afgaan van de melder geen overlevingskans meer...

Bekijk op youtube.com