Uitspraken Hugo de Jonge over corona-testbewijs wekken woede bij winkeliers en horecabranche

horeca_testbewijs_20210220.png

Winkeliers en horeca-ondernemers zijn boos dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wel met voorstellen komt om vanaf april weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden, maar nog geen perspectief biedt voor een heropening van winkels, restaurants en cafés. Dit laten brancheorganisaties INretail en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten naar aanleiding van uitlatingen van De Jonge in De Telegraaf.

Vanaf april verwacht het kabinet dat het mogelijk is om 'dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven'. In een interview met de Telegraaf stelt De Jonge 'dat het eerder voor de hand ligt om die coronatestbewijzen in te zetten voor toegang tot de culturele sector en evenementen dan om naar kantoor te gaan'.

Het uitgangspunt van deze testbewijzen is dat mensen met een negatieve sneltestuitslag op die manier de gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld naar evenementen en sportwedstrijden te gaan, zegt minister Hugo de Jonge. Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder deze week al dat er wordt nagedacht over testbewijzen, mogelijk via een app, en toegangstesten. Hierover ligt er al een uitgebreid advies van de Gezondheidsraad. 

Tegenover de Volkskrant zegt de bewindsman dat er in maart proeven worden gedraaid met sneltests en toegangsbewijzen. Ook gaat er in die maand een wet naar de Kamer die het werken met toegangstesten vastlegt.

Vooralsnog geen versoepelingen voor de horeca en de detailhandel

Op de vraag of de horeca dan in ieder geval begin maart kan starten met experimenten zoals nu met theaters gebeurt, antwoordde De Jonge terughoudend: 'Daar is nog geen besluit over genomen, het lijkt me aan de vroege kant. Beter behoedzaam en in kleine stapjes, dan spijt achteraf en terug naar af.' 

Ook voor de detailhandel kan De Jonge nog niks concreets noemen.

'De lockdown duurt veel winkeliers te lang'

Branchevereniging INretail is niet te spreken over de woorden van De Jonge. 'De lockdown duurt winkeliers veel te lang', benadrukt een woordvoerder. Hij wijst op de enorme schade die ondernemers door de gedwongen sluiting oplopen.

Zo zijn er volgens hem al mensen die zich door de situatie gedwongen zagen hun huis of auto te verkopen. 'De winkels moeten gewoon begin maart open. En dat kan ook. We hebben eerder al maandenlang bewezen dat winkels gewoon open kunnen zijn', aldus de zegsman.

Koninklijke Horeca Nederland: 'Geen reactie op alternatieve routekaart'

De opstelling van de minister is ook tegen het zere been van KHN-voorzitter Robèr Willemsen. 'Wij hebben onlangs een alternatieve routekaart aangeboden om de horeca weer op een veilige manier open te laten gaan, maar daar hebben we nog geen eens echt antwoord op gehad', geeft hij aan.

KHN beraadt zich momenteel op de vraag wat voor de branche nu het verstandigste is om te doen. Ook juridische stappen sluit Willemsen niet uit, al wil hij daar nog niet op vooruitlopen. 'We kijken naar alles, bijvoorbeeld publiciteitsacties.'

Bron: ANP / De Telegraaf / De Volkskrant