Uitvaartverzekeraar weigert zieke Bo (9). Mag dat?

ardanta-laura-780.jpg

Laura kan geen uitvaartverzekering afsluiten voor haar zieke dochter Bo (9). Ze plaatste een foto van de afwijzing op Facebook. Het bericht is meer dan dertig duizend keer gedeeld. Laura: 'Ik wil een discussie op gang brengen'.

Bij de geboorte van Bo is het erbij ingeschoten een uitvaartverzekering af te sluiten. Toen Laura onlangs een mailtje stuurde met de vraag of dat alsnog kon, ontving ze deze brief.

Discussie

'De eerste confrontatie dat het gewone leven niet meer geldt als je te maken krijgt met kinderkanker', schrijft Laura in het Facebookbericht. De reacties stroomden binnen. 'Dit is wel heel hard', schrijft Sonja. En Carmela: 'Harteloos, pijnlijk en vooral iets om verdrietig van te worden...'

Laura wil met het delen van de brief vooral een discussie aanzwengelen. 'Ik vroeg een verzekering aan voor een kind met een enorm hoge overlevingskans. Zelfs dan vang je bot.' Ze vraagt zich ook af wat er gebeurt met alle kinderen die kanker overleven. 'Moeten zij de rest van hun leven meemaken dat ze ziek zijn geweest?'

Mogen uitvaartverzekeraars klanten weigeren?

'Mogen uitvaartverzekeraars klanten eigenlijk wel weigeren?' vroeg Radar aan een woordvoerder van Independer. Ja, levensverzekeraars (zoals uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen) stellen je vaak van te voren enkele medische vragen. Ze kunnen op basis daarvan besluiten om je niet te accepteren of om een hogere premie te rekenen.

Wat kun je dan doen?

Wie geen medische vragen wil beantwoorden kan kiezen voor een uitvaartverzekering met een zogenoemde carenzperiode. Dat betekent dat de verzekeraar in een bepaalde termijn, meestal twee jaar, niet hoeft uit te keren. Zo'n verzekering is bij een kleine levensverwachting geen optie, maar kan in andere gevallen wel een mogelijkheid zijn.

Uitvaartverzekeraar Ardanta laat aan Radar weten te kijken of het proces van afwijzingen geoptimaliseerd kan worden. De verzekeraar is in gesprek met de familie.