Uitzending Radar 12 februari 2024: voorlichting ontwenning antidepressiva en de salderingsregeling

Radar besteedt in de uitzending van 12 februari 2024 aandacht aan de ontwenningsverschijnselen die horen bij het stoppen van het gebruik van antidepressiva. En zijn er garanties dat de kosten van degenen die zonnepanelen bezitten en stroom terugleveren niet de pan uit gaan rijzen? En waarom wordt een kinderbril eigenlijk niet vergoed?

Welke garanties krijgen zonnepaneelbezitters?

Terwijl de Eerste Kamer druk in debat is over de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling, passen sommige energiemaatschappijen nu al hun kosten aan voor zonnepaneelbezitters. Want wat er ook gaat gebeuren met salderen: mensen met zonnepanelen gaan meer betalen voor het leveren van stroom. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger de kosten. Zijn er harde garanties dat die kosten niet de pan uit gaan rijzen? Minister Jetten voor Klimaat en Energie reageert. 

De vergoeding van kinderbrillen

Steeds meer ouders kunnen de bril voor hun kind niet betalen. Vanuit de basisverzekering wordt namelijk vaak niet of nauwelijks een vergoeding uitgekeerd. En zo zitten er kinderen in de klas die bijvoorbeeld het schoolbord niet goed kunnen zien. Dat heeft een grote impact op de algemene ontwikkeling van kinderen. Oogartsen, armoedefondsen, ouders en brildragende kinderen vinden het oneerlijk dat niet alle kinderen een vergoeding krijgen van de verzekering en roepen de overheid op om de kinderbril weer in de basisverzekering te stoppen. Maar gaat dit ook lukken? Fons zoekt het uit.

Wie helpt je van je antidepressiva af?

Als je stopt met antidepressiva, kun je nare ontwenningsverschijnselen krijgen. Daarom is het belangrijk dat een huisarts of psychiater je goed voorlicht over afbouwen, maar gebeurt dat ook? Uit een Radar Panel-onderzoek blijkt dat 52% van de mensen niet is gewaarschuwd voor ontwenningsklachten toen ze begonnen met slikken en dat 87% zelf moest beginnen over stoppen bij hun arts. Ook de begeleiding bij het afbouwen schiet op verschillende onderdelen tekort. Wie ontfermt zich over de 1,2 miljoen Nederlanders die antidepressiva gebruiken?