Uitzending Radar 25 maart 2024: waterputten in Oeganda en funderingsschade

Radar is in de uitzending op zoek naar een bestuurslid van 168Million. Zijn bedrijf zit in het hetzelfde gebouw van Fox Gym. In de uitzending van maandag 25 maart kan daardoor de indruk gewekt zijn dat Fox Gym iets met 168 Million te maken heeft, dit is niet het geval. Fox Gym heeft niets met deze stichting te maken. Radar betreurt het ten zeerste dat hierover een misverstand kon ontstaan, inmiddels is de uitzending hierop aangepast.

In de uitzending vanavond zoekt presentator Fons Hendriks uit of de Nederlandse stichting 168Million wel echt waterputten bouwt in Oeganda. Ook kijken we naar het groeiende probleem van funderingsschade.

Stichting zegt waterputten te bouwen in Oeganda

De Nederlandse stichting, 168Million, zegt op de website waterputten te slaan in Oeganda en scholen te bouwen. Maar op vragen waar Radar die felgekleurde waterputten zou kunnen vinden komt geen antwoord. De toezichthouder CBF trok het keurmerk van de stichting onlangs in. Radar vraagt zich af: Hoe lopen de hazen bij 168Million?

Het groeiende probleem van de funderingsschade

Van een klemmende deur of een scheurtje in de muur tot een volledig onbewoonbaar huis. Een half miljoen huizen in Nederland zijn verzakt, en als er niet snel iets gebeurt kan dat aantal verdubbelen. Als je een huis wil kopen, hoe weet je dan of het huis wat je op het oog hebt funderingsproblemen heeft?

Het is bijna onmogelijk voor een koper om daarachter te komen. Schade aan de fundering, of het risico op verzakking, wordt nu bijna nooit verteld. Maar jij draait wel voor de kosten op als het huis verzakt blijkt te zijn. En dat kan flink oplopen. Hoe kom je erachter of een huis verzakt is? En moet die woningmarkt niet veel transparanter?

In de aankondiging stond eerder ook iets over nieuwe regels voor incassobureaus. Dit onderwerp schuift door naar volgende week (1 april 2024). 

Meer over