background branding

Uitzending Radar 6 november 2023: het boetebeleid en de voorlichting op de studielening

Radar besteedt tijdens de uitzending van 6 november 2023 opnieuw aandacht aan de studieschuld en de gestegen rente. Heeft DUO studenten genoeg gewaarschuwd over de gevolgen van het afsluiten van een lening van tienduizenden euro's? Daarnaast duikt Radar in de gestegen verkeersboetes: is het boetebeleid in Nederland nog wel eerlijk? En waarom krijgen twee personen die dezelfde medische test ondergingen een andere rekening op de mat?

Zijn studenten genoeg gewaarschuwd voor stijgende rente op studieschuld?

Als een zeventienjarige bij een bank aanklopt voor een lening van tienduizenden euro's met een variabele rente, dan is de bank verplicht om uitgebreid te waarschuwen voor de gevolgen hiervan. Maar als een student een lening aanvraagt bij DUO, is dat zo gepiept. En nu de rente op studieleningen naar het hoogste punt in veertien jaar schiet, rijst de vraag: heeft DUO wel genoeg voorlichting gegeven over de rente op de studieschuld? Over deze vraag begint juridisch bureau LAW een rechtszaak, tegen de overheid. Staan de studenten in hun recht?

Zelfde onderzoek, groot prijsverschil

Twee roeivrienden, Alfred en Maarten, ondergingen beiden dezelfde inspanningstest bij de Sportartsengroep van het Amsterdams OLVG. Wat echter voor verbijstering zorgde, was het enorme verschil in kosten tussen de testen. Maarten betaalde voor de inspanningstest 225 euro. Ondertussen kreeg Alfred, verwezen door zijn huisarts, een rekening van maar liefst 1044 euro. Hoe kan dit onverklaarbare verschil zo groot zijn? Fons gaat op onderzoek uit.

Vliegen verkeersboetes uit de bocht?

Iedereen heeft er een hekel aan, verkeersboetes. De boetes voor lichtere verkeersovertredingen worden vanaf 2024 verhoogd met wel tien procent. Die verkeersboetes worden verhoogd om gaten in de overheidsbegroting te dichten. Onnodig getoeterd? driehonderd euro. Vergeten te betalen? Meteen een verhoging en de rekening is 450 euro. Is het boetebeleid in Nederland nog wel fair? Radar maakt de balans op.

Radar Testpanel: wat vind jij van het boetebeleid?