background branding

Uitzending Radar maandag 13 november 2023

Van de nieuwe zorgpremies tot je digitale erfenis: in de Radar-uitzending van maandag 13 november 2023 behandelen we weer uiteenlopende onderwerpen. Wat je in deze uitzending ziet, lees je hieronder.

Digitale nalatenschap

Als je het hebt over een erfenis denk je aan het nalaten van je geld, je huis, misschien je huisdier. Maar hoe zit het met je digitale erfenis, dus je wachtwoorden, de code van je telefoon, van je tablet? We leven tegenwoordig in een digitale samenleving waarin zo’n beetje alles digitaal wordt geregeld. Uit een enquête van Radar blijkt dat een grote groep mensen (64 procent) weleens denkt aan hun digitale erfenis, maar 85 procent heeft niet alles of zelfs nog helemaal niets geregeld. Waar moet je op letten? En waarom is er op dit gebied niks wettelijk vastgelegd? Radar zoekt het uit. 

Bedrijf blijft ongemoeid ondanks wetteloos handelen

Een internetmarketingbedrijf dat belt, snel daarna langskomt, je een rozentuin belooft aan vindbaarheid op Google en vervolgens niet of heel slecht levert wat ze beloofd hebben. Bij het bezoek wordt een contract getekend voor twee jaar, waardoor veel gedupeerden bakzeil halen als het op een rechtszaak aankomt. Kosten variëren tussen de 150 euro tot 300 euro per maand. ZZP’ers melden zich al jaren met klachten over dit bedrijf. Radar vraagt zich af: Wat wordt er nou beloofd in zo'n gesprek? En waarom moet je voor twee jaar tekenen en kunnen mensen er niet eerder onderuit als ze niet tevreden zijn? Met verborgen camera leggen we de beloftes en misleidende claims vast van één van de verkopers. Hoe reageert het bedrijf op de bevindingen?

Wel nieuwe premies, nog geen contracten

De zorgpremies zijn vanaf komende zondag weer bekend. Afgelopen jaar hebben veel mensen problemen ervaren doordat op de deadline van de overstapperiode nog lang niet alle zorgcontracten rond waren. Uit een enquête via het Radar Testpanel blijkt dat van wie de zorgverzekeraar uiteindelijk géén contract sloot met hun zorgaanbieder, 66 procent daar pas achter kwam toen het zorgtraject al gestart of zelfs al afgelopen was. 63 procent is door het uitblijven van het contract tegen extra kosten aangelopen. Moeten zorgaanbieders en zorgverzekeraars gedwongen worden de contracten rond te hebben op 12 november? We bespreken het in Radar

Je ziet Radar elke maandag om 20.25 op NPO 2.