Undercover in Griekenland
Radar ging undercover bij een duister vakantiebedrijf dat handelt in timeshare-achtige vakanties. Wat is een timeshare en wat zegt de regelgeving? Radar zoekt het uit.
Timeshare, ook wel periode-eigendom genoemd, is het recht om een (vakantie)woning ieder jaar gedurende een bepaalde periode te gebruiken. Zo'n recht van gebruik kan een zakelijk recht zijn of kan zijn gekoppeld aan het lidmaatschap van een vereniging. Voor de timeshare-overeenkomst gelden in beginsel de wettelijke bepalingen van het land waar de overeenkomst gesloten is. De koper betaalt voor zijn timeshare een eenmalig bedrag (enkele duizenden euro's) per vakantieweek plus de inschrijfkosten en een aanbetaling. Vervolgens moet ieder jaar een aanzienlijk bedrag aan bijkomende kosten worden betaald. Hierbij moet gedacht worden aan de jaarlijkse kosten voor onder andere onderhoud, belastingen, verzekeringen en service en eventuele kosten voor het verkopen of ruilen van de timeshare.Timesharing volgens de EU richtlijnen
Als reactie op de (negatieve) timeshare ervaringen van vakantiegangers sinds de jaren 90 is de richtlijn 94/47/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 1994 betreffende de bescherming van de verkrijger voor wat bepaalde aspecten betreft van overeenkomsten inzake de verkrijging van een recht van deeltijds gebruik van onroerende goederen in het leven geroepen.
Volgens deze richtlijn is er sprake van timeshare als er een overeenkomst afgesloten wordt met een looptijd van tenminste 3 jaar voor het gebruik van een onroerend goed gedurende minimaal een week per jaar.
De Europese richtlijn bevat de volgende bepalingen:
- De timeshare-overeenkomst moet schriftelijk worden aangegaan;
- Een wettelijke opzegtermijn (bedenktijd) van 10 dagen;
- De timeshare-overeenkomst die u ondertekent moet in het Nederlands zijn gesteld;
- De timeshare-overeenkomst dient een aantal gegevens te bevatten, bijvoorbeeld: naam en adres van u en de colporteur en nadere gegevens over het vakantieverblijf zelf (ligging, prijs ed.).
- De verkoper mag pas een aanbetaling op de koopprijs vragen als de wettelijke opzegtermijn van 10 dagen is verstreken.
Volgens de Europese richtlijn heeft de koper het recht om de timeshare-overeenkomst binnen 10 dagen na het sluiten van de overeenkomst zonder opgave van redenen op te zeggen. Indien in de overeenkomst een van de verplichte gegevens (identiteit, adres of juridische status) niet is opgenomen, dan mag u tot 3 maanden na ondertekening de overeenkomst opzeggen. Als de verkoper echter binnen deze 3 maanden alsnog de ontbrekende gegevens aanvult, dan gaat op dat moment uw bedenktijd van 10 dagen in.Belangrijk om te weten:
- Zeg schriftelijk op met een aangetekende brief met ontvangstbewijs.
- Na uw bedenktijd van 10 dagen is het moeilijk om het contract ongedaan te maken.
- Het is moeilijk om op veranderingen, die zich gedurende het contract voordoen, te reageren.
- Bij alle contractmodellen is de koper tegen faillissementen en de daarmee verbonden financiele nadelen niet beschermd.
In het contract van Club Greece staat staat dat Club Greece geen timeshare is. Dat klopt. Volgens de Eu richtlijnen is een product pas timeshare als het om een contract gaat van ten minste drie jaar. In het contract van Club Greece staat dat je een contract aangaat voor 35 maanden. Dat is dus net geen drie jaar. De 35 maanden die Club Greece aanhoudt is een slimme truck om niet onder de EU regels te vallen. Club Greece houdt zich dan ook aan alle wetten, maar zijn erg slim.
Club Greece noemt zichzelf een vakantieclub die behoorlijk georganiseerd is en werkt onder de wetgeving van het eiland Isle of Man (Isle of Man maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk en evenmin van de Europese Unie. De Britse regering behartigt overigens wel de buitenlandse betrekkingen en defensie, en heeft invloed op de wetgeving. Het eiland heeft zijn eigen rechtswezen en sociale voorzieningen. Ook zijn er een eigen belastingstelsel, postzegels en munt.) Maar het hoofdkantoor bevindt zich op Rhodos.
Definitie van een vakantieclub volgens OTE:
De behoefte aan meer flexibele vakanties, zoals tussendoortjes, heeft gezorgd voor de opkomst van vakantieclubs (ook bekend als Puntensystemen). Consumenten kopen dan punten, in plaats van een conventionele timeshare-week, die geruild kunnen worden voor vakanties die ieder jaar op een ander tijdstip, voor een andere verblijfsduur en in een ander resort kunnen plaatsvinden.
Verder staat er op de site van OTE het volgende over timeshare op proef: (een contract korter dan drie jaar):
De timeshare-branche heeft een concept ontwikkeld, dat bekend staat als Proefvakantiepaketten, om consumenten de mogelijkheid te bieden het timeshare-concept te ervaren zonder de lange termijnverplichtingen van een timeshare-contract.
Timeshare-organisaties hebben daarom een proefconcept ontwikkeld dat consumenten in staat stelt om vakanties in timeshare-resorts uit te proberen. Deze proefvakantiepaketten worden vaak aangeboden bij timeshare-verkooppresentaties; OTE-leden zijn verplicht kopers een vergelijkbare afkoelingsperiode te bieden als bij de aankoop van timeshare het geval is. De proefvakantiepaketten omvatten vaak 3 - 5 weken vakantie die gedurende een periode van twee tot drie jaar moeten worden opgenomen.
De consequenties als Club Greece zich niet aan de gedragscode houdt in dat OTE gaat praten met de organisatie, maar gooit een organisatie er niet zomaar uit, omdat ze bang zijn dat ze dan juist bezig gaan met verkeerde praktijken.
In België heeft men paal en perk gesteld aan timeshare, daar moeten verkopers van timeshare aan veel regels voldoen. Echter deze wettelijke maatregelen gelden alleen voor contracten afgesloten in België.
RCI (Resort Condominiums International) is een ruilorganisatie waar Club Greece bij aangesloten is. Deze ruilorganisatie werkt als een bank. Als de consument ervoor kiest om de week zie hij of zij gekocht heeft niet te verbruiken, zet hij die bij RCI op de bank en kan hij een soort gelijke week opnemen - op een ander moment en/of op een ander resort die door een ander lid is aangebracht.
Volgens Euregio (een organisatie voor grensoverschrijdende consumentenadviezen) is dit vaak een lege belofte. "Wie een gebruikersrecht heeft op een vakantiewoning in Spanje, zal vrijwel niet met een luxe appartement in Florida kunnen ruilen. De objecten moeten van ongeveer dezelfde kwaliteit en grootte zijn, opdat de ruil zonder problemen kan verlopen. Medebepalend is ook, hoe geliefd de woningen zijn en of men een gebruikersrecht heeft in het voor- of hoofdseizoen (rood, wit of blauwe periode, red.) Bovendien is de ruil niet gratis, maar met kosten verbonden"
De kosten voor lidmaatschap voor RCI zijn ongeveer 100 euro per jaar en daarnaast betaal je ook een bedrag voor het ruilen zelf oplopend van 150 euro in europa tot 200 euro voor de rest van de wereld per keer.
Euregio adviseert consumenten die van hun timeshare af willen buiten de afkoelingsperiode, maar nog niet alle termijnen hebben betaald de timeshare terug te schenken. Zo ben je overal van af en hoef je de overige termijnen niet meer te betalen. Je bent echter wel je voorschot kwijt.
Contijn van Marle van stichting de Ombudsman te Hilversum adviseert mensen, die slechts een aanbetaling hebben gedaan en van het contract af willen, het restant van het bedrag niet te betalen. Hij heeft nog geen enkele rechtzaak gezien van een timeshare-organisatie tegen een consument. Organisaties dreigen wel met incasso en een rechtzaak, maar zover is het in Nederland niet gekomen. Als het al tot een rechtzaak komt, zal volgens stichting De Ombudsman de rechter de consument zeer waarschijnlijk in het gelijk stellen. Alles wijst erop dat de overeenkomst tot stand is gekomen onder misleidende en vaak gedwongen omstandigheden.
Verder zegt van Marle dat de EU-richtlijn niet ver genoeg gaat. De richtlijn gaat alleen over een afkoelingsperiode vergelijkbaar met de Nederlandse Colportagewet, en gaat niet over de teruggave van de aanbetaling.OTE (Organisation for Timesharing in Europe)
Club Greece is lid van deze brancheorganisatie. Op 1 maart 2005 is de nieuwe gedragscode van start gegaan met daarbij behorende Alternatief Plan voor de Beslechting van Geschillen waarbij de consumenten over een goedkoop alternatief voor een rechtzaak beschikken. Dit pan-Europese Alternatieve Geschillenbeslechtings Systeem is ontwikkeld in samenwerking met het Chartered Institute of Arbitrators (CIArb) overeenkomstig de Aanbeveling van de Europese Commissie. Ook beheert de CIArb het Plan onafhankelijk. De Afdeling Consumentenservice van de OTE zal doorgaan met het oplossen van klachten, maar in het zeldzame geval dat er geen oplossing kan worden bereikt, kunnen de klachten worden voorgelegd voor een Alternatieve Geschillenbeslechtingsprocedure ?ADR? .
De OTE hanteert een afkoelingsperiode van 15 dagen. Club Greece houdt zich hier niet aan, daarom gaat de OTE praten met Club Greece. Daarnaast kunnen klanten van Club Greece die binnen 15 dagen na tekenen niet tevreden zijn en van het contract af willen dat bij de OTE neerleggen en in veel gevallen lost OTE dit op.
Mensen die sowieso klachten hebben over timeshare of timeshare-achtige constructies kunnen hiervoor altijd terecht bij de OTE.Hier vindt u een link met Hulp en Advies van OTE.
En hier (in PDF) vindt u de Gedragscode van de OTE.Zelf reis boeken
Bij reisorganisatie Jiba kan je zelf een reis boeken naar het resort van Club Greece, namelijk het Sun Beach resort. Vertrek in het hoogseizoen op 27 juli, met twee personen op basis van logies inclusief alle toeslagen en vliegticket.
Stel je gaat 6 keer naar het zelfde hotel, dan betaal je bij Jiba
6 x 1251 euro = 7506 euro voor hotel (logies) en vliegticket
Bij Club Greece betaal je voor 6 weken vakantie 4190 euro, (volgens een contract vorig jaar afgelsloten) echter dit is zonder vliegticket. Dus er komt nog 6 x 920 euro = 5520 euro bij. Dat maakt dus 9710 euro.
Ticket via D-reizen 330 euro per ticket + 130 euro per persoon toeslag = 920 euro
Bij vliegwinkel.nl heb je een ticket voor 248 euro + 130 euro toeslag ( geen tickets meer te boeken in juli dit jaar) dat maakt voor twee personen: 756
756 euro x 6 = 4536 euro + 4190 euro = 8726 euro. (berekening bij vliegwinkel.nl)
Dat maakt dus een verschil van 1220 euro in het voordeel van 6 keer een pakketreis.
Reacties:
We belden met de Europese Unie, daar bedrijven als Club Greece handig gebruik maken van de defenitie timeshare.De Europese commissie is bekend met het feit dat de definitie van timeshare omzeild wordt. Ze is zich bewust van het feit dat hier misbruik van wordt gemaakt en maakt zich hier ongerust over. Ze wil de wetgeving met spoed herzien omdat ze zich bewust is van de problemen die zijn ontstaan. Op dit moment raadplegen ze derde partijen om de wetgeving te herzien. Een nieuw voorstel zou aan het eind van dit jaar op tafel moeten liggen. Consumenten zijn op dit moment totaal niet beschermd door de Europese regels wanneer het gaat om timeshare met een duur van minder dan 3 jaar. Verkopers zijn dan niet verplicht tot het bieden van een afkoelingsperiode. De Commissie waarschuwt consumenten hiervoor: Als het te goed klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Als er geen afkoelingsperiode wordt gegeven dient men de verkoper met groot argwaan te behandelen. In de toekomst zal de Europese commissie waarschijnlijk de wetgeving zo aanscherpen, dat timeshare-kopers voor kortere duur ook beschermd worden. Ook verkoop onder druk wordt aan banden gelegd. Verdere details kunnen nog niet worden gegeven.Omdat deze voorstellen nog door het Europees Parlement, de Raad en de lidstaten moet, kan dit nog wel even duren. Ze werkt eraan zo hard ze kan.
Consumenten zijn op dit moment totaal niet beschermd door de Europese regels wanneer het gaat om timeshare met een duur van minder dan 3 jaar. Verkopers zijn dan niet verplicht tot het bieden van een afkoelingsperiode. De Commissie waarschuwt consumenten hiervoor: Als het te goed klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Als er geen afkoelingsperiode wordt gegeven dient men de verkoper met groot argwaan te behandelen.
In de toekomst zal de Europese commissie waarschijnlijk de wetgeving zo aanscherpen, dat timeshare-kopers voor kortere duur ook beschermd worden. Ook verkoop onder druk wordt aan banden gelegd. Verdere details kunnen nog niet worden gegeven.Omdat deze voorstellen nog door het Europees Parlement, de Raad en de lidstaten moet, kan dit nog wel even duren. Ze werkt eraan zo hard ze kan.
Philip Todd
Spokesman
House & Consumer Protection
European Union
Club Greece reageerde na onze uitzending als volgt op onze reportage. Club Greece has been in operation since the late eighties and has many thousands of very happy owners enjoying holidays at Club Greece Resorts and around the world with RCI. If we receive any complaints or queries from any of our members we deal with each case indivually. Unfortunately due to the time frame and this being our busiest time of season we are unable to participate in your programme. We would gladly invite you down to Greece to show you our resorts and introduce you to some of our members holidaying with us. Kind Regards Lesley McLellan Club Greece Resorts
Unfortunately due to the time frame and this being our busiest time of season we are unable to participate in your programme. We would gladly
invite you down to Greece to show you our resorts and introduce you to some of our members holidaying with us.
Kind Regards
Lesley McLellan
Club Greece Resorts