Universiteit pleit voor 'apk' honden en katten

De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) van de Universiteit Utrecht pleit in de Volkskrant voor een jaarlijkse screening van huisdieren.

Daarmee kan volgens de kliniek 'een hoop kankerleed' worden voorkomen. Elk jaar overlijden in Nederland zo'n 180.000 huisdieren aan kanker. 'Zie het als een apk voor dieren', legt oncoloog-chirurg Jolle Kirpensteijn uit.Te laat naar dierenarts

Tumoren zijn in een vroeg stadium het best te behandelen. Maar doordat huisdiereigenaren vaak pas laat naar de dierenarts gaan, is de kans op genezing vaak klein.

'Ik maak dagelijks mee dat huisdiereigenaren te laat aan de bel trekken. Ze zien een bultje op de vacht en denken: we kijken het wel even aan', aldus Kirpensteijn.

Huisdierenverzekeraar Proteq Dier & Zorg meldt dat het aantal gevallen van kanker bij honden en katten is de afgelopen jaren fors gestegen. In de periode 2007 tot en met 2012 verdubbelde het aantal kankergevallen bij deze huisdieren.Dierendag

Om aandacht te vragen voor signalering van kanker, organiseert de kliniek op dierendag aanstaande vrijdag gratis kankerscreenings voor honden, katten, konijnen, fretten en knaagdieren.

Bron: ANP