'Universiteiten en hogescholen vragen onterecht om eigen bijdrage'

universteiten-hogescholen-extra-kosten-140717.jpg

Universiteiten en hogescholen vragen studenten nog steeds onterecht om extra studiekosten te maken, naast het collegegeld. Dat concluderen het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een gezamenlijk onderzoek.

De studentenorganisaties ontvingen tientallen meldingen van studenten hierover. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) sprak universiteiten en hogescholen hier er al meerdere malen op aan. 'Willen opleidingen toch een eigen bijdrage vragen, dan moet er altijd een oplossing geboden worden voor die studenten die dit niet kunnen betalen', zei de minister in februari.

Ongeoorloofde praktijken

Volgens de studentenorganisaties maken nog vijftien hogescholen en universiteiten zich schuldig aan de ongeoorloofde praktijken. Het LSR en het ISO roepen studenten op om het te blijven melden als zij extra kosten moeten maken naast hun collegegeld. Zij melden de klachten bij de Inspectie van het Onderwijs en vragen hen de betreffende universiteiten en hogescholen hierop aan te spreken.

Bron: ANP