background branding

Update dossier medische implantaten

Eind 2018 zond Radar in samenwerking met Trouw The Implant Files uit, een groot wereldwijd onderzoek naar misstanden rondom medische implantaten. Een jaar later hebben Tweede Kamerleden een rondetafelgesprek met deskundigen over de vorderingen. In de uitzending volgt een samenvatting van dat gesprek.

Correctie over uitspraak van Marc Mureau

Tijdens het studiogesprek zegt PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen dat siliconen borstimplantaten volgens NVPC-voorzitter Marc Mureau elke tien jaar vervangen moeten worden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft contact opgenomen met Radar om te vermelden dat deze bewering niet klopt. Tijdens het rondetafelgesprek heeft Mureau gezegd dat 20-25% van alle borstimplantaten na 10 jaar een scheur heeft.

Hoe verloopt het met de misstanden rond medische implantaten? Maken we stappen of lopen andere landen voor op Nederland?

Wat is er gebeurd in het afgelopen jaar?

Afgelopen zomer heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toegegeven zes miljoen incidenten met implantaten verstopt te hebben. Als er bijvoorbeeld iemand overleden was, werd dat wel in de omschrijving aangegeven, maar was het niet in een oogopslag zichtbaar gemaakt in het rapport.

In de Verenigde Staten en Canada zijn transvaginale bekkenbodemmatjes inmiddels verboden en in Frankrijk is er een verbod op gestructureerde borstimplantaten ingevoerd.

Er zijn er in het afgelopen jaar in Nederland 19 mensen aan de matjes overleden, maar er is nog geen verbod. Het bijwerkingenmeldpunt moet wel bekender worden en incidenten moeten verplicht worden gemeld.

In Australië kregen 700 vrouwen hun gelijk in een rechtszaak tegen farmaciebedrijf Johnson & Johnson, nadat ze ernstige gezondheidsproblemen kregen na het plaatsen van bekkenbodemmatjes.

Rondetafelgesprek

Maandag 25 november was er een rondetafelgesprek om Kamerleden te informeren over medische implantaten. Er waren verschillende artsen, een letselschadeadvocaat en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aanwezig.

Immunoloog Jan Willem Cohen Tervaert kan het vanuit het internationale perspectief niet goed begrijpen dat Nederlandse Inspectie geen maatregelen heeft genomen tegen medische implantaten.

Lilianna Ploumen, Tweede Kamerlid van de PvdA, reageert in de studio.

The Implant Files

Op de documentairepagina van The Implant Files is alle informatie over missers rond medische implantaten te vinden.

The Implant Files

Forumreacties

10
  • Door Radar

Het toezicht op medische implantaten faalt en de patiënt is de dupe. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek, gedaan op initiatief van Radar en dagblad Trouw. Meer dan 250 journalisten uit 36 landen deden er aan mee. De controle op medische hulpmiddelen en implantaten blijkt wereldwijd zo gebrekkig, dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen. Extra lange uitzending van Radar op maandagavond 26 november 2018 om 20:30 uur op NPO1 En 2 uitzendingen over de resultaten: op 19 & 26 augustus 2019 om 20:30 uur op NPO 1 Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/documentaires/the-implant-files/

  • Door herman.leemkuil

Ooglensen zoals EayScan die plaatst zijn die veilig

  • Door piet.heijnen

Goede avond Prachtig dat dit nu eens aan de orde komt heb zelf een Boston Scientific pacemaker een L210 waar vanaf begin problemen mee zijn en nog zijn het minuutventilatie-senor is uitgeschakeld heeft overigs bij mij nooit goed gewerkt en nu weer dat de batterij vroegtijdig leeg kan gaan.