Update iOS 14.5 voor iPhone en iOS iPad: ingrijpende verandering voor apps

ios-update-29-04-2021-780.jpg

Een nieuwe versie van het besturingssysteem iOS, voor iPhones en iPads, kan gevolgen hebben voor de apps op je toestel. Wat moet je weten?

De belangrijkste wijziging in het nieuwe besturingssysteem van Apple is dat apps nu toestemming moeten vragen om je te mogen volgen. Apple zegt met de update de privacy van gebruikers te willen verbeteren.

Je toestel updaten naar iOS 14.5 doe je zo

Wil je bijwerken naar de nieuwste variant van iOS (iOS is een besturingssysteem van Apple: een systeem dat je toestel als het ware 'aanstuurt')? Apple adviseert om voor de update een reservekopie te maken. Heb je dat gedaan, ga dan naar: 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Software-update'. Tik op 'Download en installeer'.

Tekst gaat door onder afbeelding.

ios-afbeelding-11.jpg
Bijwerken naar nieuwe iOS-versie

Oudere modellen kunnen soms niet meer bijwerken naar 14.5 en iPadOS 14. Als je iOS 13 nog wel kon gebruiken, dan geldt dat ook voor iOS 14 en en iPadOS 14. In dit lijstje vind je de apparaten die iOS 13 - en dus ook iOS 14 en iPadOS 14 - kunnen gebruiken.

Belangrijke wijziging: apps die jou volgen

Toepassingen moeten jou nu expliciet vragen of je het oké vindt als apps je activiteiten tracken. Lars Paymans van techsite iPhoned legt uit dat als je daar niet mee akkoord gaat, je voorkomt dat apps toegang krijgen tot een speciaal gegevensnummer: het zogenoemd IDFA (IDentifier For Advertisers).

Paymans: 'Dat nummer is aan jou gelinkt. Kunnen appontwikkelaas daar niet bij, dan zien ze niet meer wat jij in andere apps of op andere websites uitspookt.' Het gevolg: de advertenties die jij te zien krijgt zijn minder persoonlijk.

De voorkom-tracking-instelling inschakelen

Via 'Instellingen' → 'Privacy' → 'Tracking' kun je standaard uitzetten dat apps je activiteiten in andere apps en websites van andere bedrijven kunnen volgen. Doe je dat niet, dan krijg je steeds een popup waarin je gevraagd wordt of je het oké vindt dat die informatie gedeeld wordt.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

ios-afbeelding-2.jpg
Instellingen iOS en popup

Toen Apple aangekondigde deze functionaliteit door te voeren, liet Facebook zich er al snel erg kritisch erover uit. Het platform publiceerde zelfs er zelfs paginagrote advertenties over. Facebook maakt namelijk flink gebruik van de mogelijkheid om gepersonaliseerde reclame aan te bieden.

Marktplaats mailde gebruikers met een iPhone over de update. Het verkooppplatform vraagt gebruikers daarmee akkoord te gaan, om Marktplaats gratis te kunnen houden.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

ios-afbeelding-3.jpg
Mail van Marktplaats

Techsite iPhoned verwacht dat er wel weer omweggetjes worden gevonden door bedrijven: bijvoorbeeld door kortingen te geven als gebruikers wel toestemming geven, of mensen een minder goede versie van de app aan te bieden als zij de volg-instelling niet accepteren. Apple zegt overigens dat soort toepassingen uit de App Store te verbannen.