background branding

Updates voor Windows 7 stoppen: wat moet ik doen?

20190430_windows_7.jpg

Op 14 januari 2020 is het zover: dan trekt Microsoft de stekker uit de ondersteuning van Windows 7. Na die dag krijgt het populaire besturingssysteem geen updates meer, met als belangrijkste gevolg dat wanneer er nieuwe beveiligingslekken opduiken, Microsoft daar niets meer aan doet. Wat zijn de consequenties? Radar beantwoordt je vragen.

Wat gebeurt er als ik mijn computer met Windows 7 blijf gebruiken?

In de eerste instantie zul je geen verschil merken, behalve dat je niet meer elke dinsdag nieuwe updates ontvangt. Je gaat alleen steeds meer risico lopen op het gebied van beveiliging. Zo nu en dan worden er beveiligingslekken ontdekt, waarmee een kwaadwillende bijvoorbeeld zonder jouw toestemming jouw computer kan manipuleren.

Het kan ook voorkomen dat je computer onderdeel wordt van een zogenaamd botnet. Dan merk je zelf niet dat je computer geïnfecteerd is, maar dan kan je computer gebruikt worden om andere instanties aan te vallen. Een voorbeeld hiervan is een zogenaamde DDOS-aanval, waarbij heel veel geïnfecteerde computers tegelijkertijd een website bezoeken, die dan overbelast raakt en onbereikbaar wordt.

Het is een beetje te vergelijken met je niet laten vaccineren voor een besmettelijke ziekte: door Windows 7 te blijven gebruiken, loop je niet alleen zelf risico, maar kun je anderen ook tot last zijn. Helaas kun je je ook met goede antivirussoftware weinig beschermen. Het is dus onverstandig om met een Windows 7-computer na 14 januari 2020 met het internet verbonden te zijn.

Kan ik een nieuwere versie van Windows of iets anders op mijn computer installeren?

Windows 10 gratis installeren
De meeste computers die Windows 7 draaien, zijn ook snel genoeg om Windows 10 aan te kunnen. Toen Windows 10 net uitkwam, heeft Microsoft een jaar lang gratis een upgrade naar Windows 10 aangeboden voor gebruikers van Windows 7 en Windows 8. In veel gevallen ging dit prima, maar er waren ook gebruikers bij wie er bepaalde onderdelen of programma’s niet of niet goed werkten.

Deze eisen stelt Microsoft aan je computer voor Windows 10

De meeste van deze kinderziektes zijn inmiddels opgelost, maar vooral als je een oudere computer hebt, kan het voorkomen dat sommige onderdelen simpelweg niet goed samenwerken met Windows 10. De fabrikant van (onderdelen van) je computer wil dan geen tijd en geld meer steken in het ondersteunen van oudere apparatuur.

De aanbieding met de gratis update is inmiddels afgelopen, dus officieel moet je een licentie (à meer dan 100 euro) kopen als je nu Windows 10 wilt installeren op je bestaande pc. Microsoft vertelt tegen Radar dat de meeste apparaten die nog geen upgrade gehad hebben, ook niet voor Windows 10 geoptimaliseerd zijn. Het bedrijf raadt zelf aan om een nieuwe computer te kopen als je nu nog Windows 7 gebruikt.

Ondanks dat Microsoft de gratis upgrade naar Windows 10 officieel niet meer aanbiedt, kun je op van de website van het bedrijf zelf nog wel een programma downloaden om toch de upgrade te installeren. Op gratissoftware.nl staat een uitleg hoe dit in zijn werk gaat.

Overstappen op Linux
Wil je geen nieuwe computer kopen en ook niet bovenstaande manier proberen om Windows 10 te installeren, dan kun je ook overwegen om een variant van Linux op je huidige computer te installeren, zoals Ubuntu. Dit is een gratis besturingssysteem dat in principe alles kan wat op Windows en MacOS ook mogelijk is. De nadelen ervan zijn echter dat het door sommige mensen als minder gebruiksvriendelijk ervaren kan worden en niet alle programma’s voor Linux beschikbaar zijn. Op wikiHow zijn er instructies te vinden voor het installeren van Linux.

En hoe zit het dan met de ondersteuning van Windows 10?

Toen Microsoft Windows 10 aankondigde, vertelde het bedrijf dat dit 'de laatste versie van Windows' zou zijn. In plaats van grofweg elke drie jaar een nieuwe versie uit te brengen, blijft Microsoft het besturingssysteem onderhouden met incrementele gratis upgrades die ongeveer twee keer per jaar uitkomen.

Hoelang Microsoft aan dit model blijft vasthouden, kan het bedrijf zelf ook niet zeggen, maar voorlopig is er nog lang geen einde aan updates voor Windows 10-computers in zicht. Wel kan het voorkomen dat er voor nieuwe functies in een update nieuwe eisen aan een computer worden gesteld of dat je op den duur een snellere computer nodig gaat hebben om het soepel te blijven draaien.

Waar moet ik op letten als ik toch maar een nieuwe computer besluit te kopen?

Radar heeft eerder een hulpartikel gepubliceerd met tips bij het kopen van een nieuwe computer. Deze kun je hier vinden:

Een nieuwe laptop kopen: wat is voor jou de beste keuze?