background branding

Utrecht wil af van ongewenste reclame met ja-ja-sticker

ja-ja-sticker-utrecht-14052019.jpg

Utrecht wil af van ongewenst reclamedrukwerk dat bij mensen in de bus valt. Per 1 januari voert de gemeente daarom een ja-ja-sticker in. Bewoners ontvangen vanaf 2020 daarmee geen reclamefolders en huis-aan-huisbladen meer, tenzij ze hier via de ja-ja-sticker bewust voor kiezen. Nu is dat nog andersom, met de huidige nee-nee- en nee-ja-stickers. De gemeente hoopt dat met de maatregel jaarlijks miljoenen kilo’s papier worden bespaard.

Volgens de gemeente heeft 48 procent van de Utrechtse huishoudens helemaal geen sticker. 'Onderzoek laat zien dat 39 procent hiervan de reclame ongelezen weggooit. Per jaar ontvangen huishoudens zonder sticker zo'n 70 kilo drukwerk.' De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het voorstel van het college. In het najaar worden Utrechters verder geïnformeerd.

In Amsterdam wordt de ja-ja-sticker al sinds 2018 gebruikt. Amsterdam verwacht hierdoor jaarlijks 1,8 miljoen kilo papier te besparen. De gemeente handhaaft sinds februari. Volgens een woordvoerster van de gemeente zijn er tot nu toe twee zogenoemde lasten onder dwangsom opgelegd aan adverteerders en volgen er in de komende dagen nog twee. Dit betekent dat als deze adverteerders opnieuw in overtreding zijn, zij de gemeente 500 euro per verkeerd bezorgde folder moeten betalen. Het gaat om drukwerk van landelijke ketens.

Ook Rotterdam wil de sticker vanaf 1 juli invoeren.

Lees ook de testpaneluitslag over dit onderwerp: Oninteressante reclamefolders in standaardpakket vormen bron van ergernis

Bron: ANP