UWV gaf 1200 mensen per ongeluk een dubbele uitkering

UWV-1.jpg

Uitkeringsinstantie UWV heeft in 2019 en vorig jaar ongeveer 1200 mensen per ongeluk een te hoge uitkering verschaft. Dat kwam naar boven bij een steekproef. De ontvangers hoeven het te veel ontvangen geld niet terug te betalen, meldt UWV.

Het gaat om mensen met een samenloop van WW- en ZW- of WAZO-uitkering. De ZW- of WAZO-uitkering hoort in mindering te worden gebracht op de WW-uitkering. Uit onderzoek is uitgewezen dat dit in 2020 bij circa 1200 mensen niet is gebeurd.

Complexe samenloop

Wanneer het iemand ‘redelijkerwijs duidelijk’ kan zijn dat er sprake is van een te hoge uitkering vordert UWV het te veel ontvangen bedrag normaliter terug. 'Omdat samenloop van verschillende uitkeringen complex kan zijn is dat hier lastig vast te stellen', schrijft het UWV.

Geen terugvorderingen

Verder kwam naar voren dat sommige mensen, die het te veel ontvangen geld gemeld hadden, geen adequaat antwoord hebben kregen. 'Deze mensen valt hierin dus niets te verwijten,' aldus UWV. 'Bovendien kan de impact op cliënten groot zijn vanwege fiscale consequenties en de mogelijke gevolgen voor zorg- en huurtoeslag. De periode waarin mogelijk te veel uitkering is ontvangen ligt bovendien één à twee jaar in het verleden. Om deze redenen heeft UWV besloten niet over te gaan tot terugvordering.'

Sinds begin dit jaar voert UWV extra controles uit om fouten als deze in de toekomst te voorkomen.

Bron: ANP