Vaccinatiepaspoort oké, maar om te kunnen winkelen? Dat gaat te ver

vaccinatiepaspoort_art_780.jpg

53 procent van ruim 5500 pollrespondenten is voor een Europees vaccinatiepaspoort. 44 procent is erop tegen. Mogen ouderen nu los terwijl de jongeren nog op een vaccinatieoproep wachten? Waarvoor moet dat paspoort gelden? En moeten we ieder jaar een nieuwe prik halen om mee te mogen doen?

Voor- en tegenstanders van het vaccinatiepaspoort brengen veel van dezelfde argumenten in. Zo wordt in beide 'kampen' gepleit voor een ingangsdatum wanneer iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren. Al staan sommige voorstanders te popelen: 'Als ik volgende week gevaccineerd wordt, wil ik mijn vrijheid terug en niet nog een half jaar wachten.'

Eindelijk kan ik als senior weer eens vrij zijn
- Polldeelnemer

Ook hebben beide partijen het over het reeds bestaande vaccinatiebewijs: 'Ik hoop dat Het Gele Boekje gebruikt wordt, is wereldwijd geldig', zegt een voorstander. Anderen zijn vanwege het gele boekje juist tegen: 'Waarom het wiel opnieuw uitvinden?' Het boekje lost ook een ander probleem op, namelijk dat niet iedereen een smartphone heeft: 

'Niet iedereen heeft een smartphone'

'Dit moet dan weer een digitaal bewijs worden. Wanneer beseft men dat niet iedereen (wil) beschikt over een smartphone. Dan komt het bij mij niet op mijn telefoon omdat er nog nooit iets van de overheid waterdicht is geweest met betrekking tot bescherming persoonsgegevens.'

- Polldeelnemer

Lees ook: Gegevens op straat door GGD-lek, hoe erg is dat?

Papieren vaccinatiebewijs

Bij de informatie over de app CoronaCheck geeft de overheid aan dat er ook een papieren bewijs komt. De Volkskrant spreekt over een geprinte QR-code.

Zorgen om privacy CoronaCheck-app

Veel mensen die tegen een vaccinatiepaspoort zijn, maken zich zorgen om de privacy. 'Dat je een vaccinatiebewijs krijgt is oké', zegt een tegenstander van het vaccinatiepaspoort. 'Dat kun je dan laten zien als het medisch nodig zou zijn. Maar als toegangsbewijs voor wat dan ook is discriminatie.' Daarbij leeft de angst dat het van kwaad tot erger gaat: 'Wat is de volgende stap? Een chip in je arm/hand die bepaalt waar je heen mag, wat je mag eten en drinken, of erger nog, hoe je mag leven?'

Straks krijg je net zoals katten en honden een chip ingeplant met alle gegevens over je gezondheid.
- Polldeelnemer

Alsnog besmettelijk met vaccinatie?

Onder beide groepen leven een hoop twijfels. Zo stemt deze respondent vóór: 'vooropgesteld dat je na vaccinatie niemand meer kunt besmetten'. Meerdere tegenstanders spreken van schijnveiligheid: 'Na vaccinatie heb je nog steeds geen zekerheid. Je kunt het nog steeds krijgen en anderen besmetten. Alleen een sneltoetsen kan uitsluitsel geven. We moeten ook geen onderscheid gaan maken tussen groepen mensen.' Of je na vaccinatie nog wel het virus kunt doorgeven, wordt nog onderzocht. Schijnveiligheid is ook een veel geuit argument tegen een corona testbewijs. [LINK].

RIVM: 'Jaarlijks terugkerende vaccinatie niet uitgesloten'
 

Coronavaccinatie net als jaarlijkse griepprik?

Ook de kosten baart mensen zorgen. En hoe lang gaat zo'n paspoort eigenlijk mee? 'Als we hier mee beginnen kunnen we elk half jaar (of voor hoelang die prikken geldig zijn) het paspoort verlengen. Wat een administratie en kosten voor de burger.' Radar belde het RIVM om te vragen of de coronavaccinatie inderdaad een jaarlijks terugkerende prik gaat zijn, net als de griepprik. 'Dat is nog niet bekend, er wordt nu eerst hard gewerkt om iedereen gevaccineerd te krijgen', horen we. 'Het virus raken we niet kwijt, en er komen steeds nieuwe varianten', vertelt de woordvoerder ook. Het zou volgens hem zo kunnen zijn dat het werkt als met de griepprik, dat jaarlijks wordt gekeken tegen welke varianten kan worden geprikt. Maar, benadrukt de woordvoerder nogmaals: 'We gaan eerst kijken hoe de huidige vaccinaties verlopen.' Over de vraag of het coronavaccin een terugkerend verschijnsel wordt, verwacht de RIVM zich pas in of na de zomer te kunnen buigen. 

Coronapaspoort vooral voor buitenlandreis

En waarvoor zou het vaccinatiebewijs dan moeten gelden? Vooral voor reizen naar het buitenland, dit kiest 53 procent. Velen zijn dit ook al gewend: 'Vaccinatieboekje heel normaal om naar bepaalde landen te gaan. Geen vereiste vaccinatie kom je land niet binnen. Nooit protesten gehoord. Waarom nu zo moeilijk doen.' Alle andere mogelijke plekken worden door minder dan de helft van de polldeelnemers aangevinkt.

23% is voor vaccinatiebewijs in winkels

43 procent vindt dat het nergens voor moet gelden, omdat zij tegen het plan zijn. 41 procent zou het vaccinatiepaspoort verplicht willen stellen voor theater-, concert- en bioscoopbezoekjes, nog eens 40 procent voor toegang tot evenementen.

Een derde (34%) vindt dat je pas gebruik mag maken van de horeca wanneer je je vaccinatiepaspoort laat zien. Minder dan een kwart (23%) zou het bewijs willen gebruiken voor de toegang tot winkels. Zo laat een respondent weten dat voor veel plekken geldt dat het een vrije keuze is om erheen te gaan: 'Alleen in winkels moet je kunnen komen om aan je levensbehoeftes te voldoen.'

4 procent noemt nog andere plekken, zoals openbare gebouwen (het ziekenhuis wordt veel genoemd), openbaar vervoer en bij contactberoepen. 'Overal waar veel mensen bij elkaar komen', zeggen sommigen, of simpelweg: 'overal'. Een pollrespondent zegt het graag aan anderen over te laten: 'per situatie/periode kan dat verschillen.'

Informatie poll vaccinatiepaspoort

De poll over het EU vaccinatiepaspoort is tussen 2 en 11 maart 2021 ingevuld door 5516 mensen. Jij kunt ook (vaker) je mening delen, door lid te worden van het Radar Testpanel. Kost je niets, en je doet alleen mee als jij het onderwerp van het onderzoek relevant vindt. Meld je aan via deze intake-vragenlijst.