Vakantie boeken? Zo zorg je dat je verzekerd bent bij faillissement

vakantie-boeken-30-09-2019-780.jpg

Thomas Cook, Travelbird, AirBerlin: de afgelopen tijd zijn er behoorlijk wat reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen failliet gegaan. Hoe weet je voor je boekt of je goed verzekerd bent? Radar legt het uit.

Wil je een pakketreis (vlucht en accommodatie) boeken?

Check bij de reisaanbieder via de website, in de reisgids of folder of die is aangesloten bij een garantiefonds. Garantiefondsen die je tegen kunt komen zijn:

En, zo waarschuwt ConsuWijzer, controleer op de dag dat je boekt of de reisaanbieder nog steeds is aangesloten. Het kan zijn dat een reisaanbieder tijdelijk niet is aangesloten.

Zie je nergens een logo van een garantiefonds, neem dan contact op met de organisator.

Is de reisaanbieder niet aangesloten bij een garantiefonds, dan moet de organisator andere maatregelen hebben genomen. ConsuWijzer adviseert om die maatregelen voor de boeking goed te controleren. Zo loop je niet de kans dat je je geld niet terugkrijgt, of je terugreis niet geregeld is als de organisator failliet gaat op het moment dat jij op vakantie bent.

Wil je een los vliegticket boeken?

Als je een los vliegticket boekt (een lijnvlucht), dan geldt er geen verplichte garantieregeling zoals die bij pakketreizen. Bij een faillissement een curator aangesteld die het faillissement afhandelt. Volgens de ConsuWijzer is de kans dat je je geld terugkrijgt dan niet zo groot. Je kunt deze voorbeeldbrief gebruiken om je geld terug te vragen via de curator.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je een verzekering afsluiten voor je boekt. Als je zo'n verzekering hebt afgesloten, kun je bij een faillissement contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij.

Wil je een losse vlucht boeken, dan kan het slim zijn om te kijken of je creditcard een eventueel faillissement dekt.

Let op: als je een chartervlucht boekt, dan moet de aanbieder van die reis een nieuwe reis voor je regelen. Bij een chartervlucht kies je alleen de vertrektijden van de vlucht, en ontvang je later het precieze tijdstip.

Op 30 september besteedde Radar aandacht aan mensen die Thomas Cook een reis hadden geboekt. Die vakanties kunnen niet doorgaan vanwege een faillissement van de Britse tak van Thomas Cook. Hoelang moeten vakantiegangers wachten op een compensatie?

Bron: ConsuWijzer / ICS