Vakantie naar het zuiden? Dit moet je in de auto hebben

vakantie.jpg

Ga je op vakantie naar het zuiden van Europa? Weet dan dat het per land verschilt welke items je sowieso in je auto moet hebben liggen. Radar zet de regels van de verschillende landen voor je op een rijtje. 

Verplicht in België

We beginnen bij de zuiderburen.  Als je door België rijdt, moet je in elk geval een gevarendriehoek bij je hebben. Ook een fluoriserend hesje is verplicht. Heeft je auto een Belgisch kenteken, bijvoorbeeld omdat je ‘m hebt gehuurd? Dan zijn ook een verbanddoos en een brandblusser verplicht. De ANWB raadt overigens aan om ook deze twee zaken altijd bij je te hebben als je auto geen Belgisch kenteken heeft. Een verbanddoos heeft overigens een houdbaarheidsdatum, net als de brandblusser. Dus let hierop.
 

Verplicht in Frankrijk

In Frankrijk zijn de gevarendriehoek en het veiligheidshesje ook verplicht. Er zijn specifieke regels voor waar je de gevarendriehoek wel en niet mag plaatsen: wel op de vluchtstrook, niet op de weg zelf. Dat is heel gevaarlijk. 

Het veiligheidshesje moet je bewaren op een makkelijk bereikbare plek. Je bent verplicht het aan te trekken in geval van pech of een ongeval.

Verplicht in Spanje

Ook in Spanje zijn het hesje en de gevarendriehoek ook verplichte kost. In auto’s met Spaanse kentekenplaten moeten er zelfs twee liggen. Ook hier adviseert de ANWB altijd twee gevarendriehoeken mee te nemen, ongeacht het kenteken. Hiermee voorkom je lastige discussies met Spaanse agenten. 

Als je de gevarendriehoek gebruikt moet deze in Spanje minstens 50 meter achter je auto worden geplaatst. Hij moet zodanig staan opgesteld dat hij vanaf honderd meter afstand al zichtbaar is. Verder moet je ook een bandenreparatieset bij je hebben. Ga je met de caravan, of heb je een aanhangwagen bij je? Dan moet je een brandblusser bij je hebben.

 

Speciaal knipperlicht

In Spanje bestaat ook zoiets als een speciaal knipperlicht dat je op je auto kunt plaatsen in geval van pech. Dit knipperlicht, de V-16 genoemd, wordt vanaf 2026 zelfs verplicht in dit Zuid-Europese land. 


Verplicht in Portugal

Rijd je door naar Portugal? Dan is het aan te raden om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje bij je te hebben. Rijd je op LPG? Dan moet je ook een brandblusser meenemen. Deze moet op een goed bereikbare plek veilig vastgezet worden, bijvoorbeeld onder de bestuurdersstoel. 

Milieusticker

Tegenwoordig is het heel verstandig om voor vertrek te controleren hoe het zit met de milieuregels in de landen waar je doorheen reist  Regels veranderen voortdurend in verschillende regio’s, dus laat je voor vertrek goed informeren. Als je dat niet doet en niet de juiste sticker bij je hebt, kan je dat een boete opleveren. Ook bestaat de kans dat je een andere route moet nemen. 

Bron: ANWB