Vakantiegeld binnen? Internetcriminelen weten dat ook
Een groot deel van werkend Nederland heeft het vakantiegeld binnen. Dat weten internetcriminelen natuurlijk ook. Met deze tips verklein jij de kans dat je extra salaris net zo snel weer van je rekening verdwijnt als het gekomen is.
Vakantiegeld-phishing
Vakantiegeld. Mensen die het krijgen, kunnen in mei rekenen op extra salaris. Dat is natuurlijk altijd fijn, maar internetcriminelen springen hier ook handig op in.
Zo waarschuwde de Fraudehelpdesk in 2022 voor een phishing e-mail die zogenaamd afkomstig was van de overheid. In deze mail stond een link naar het digitale portaal van de overheid, MijnOverheid. Daar zou dan aanspraak gemaakt kunnen worden op het vakantiegeld. Niets van waar, natuurlijk. Het gaat hier om een manier om persoonsgegevens te achterhalen.
Hoe herken je phishing?
Phishingmails herkennen, is tegenwoordig knap lastig. Op de webiste van het Digital Trust Center, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, staan een aantal handvatten. Het begint bij het controleren van het mailadres. Vaak wordt er een variant gebruikt van de echte naam van het bedrijf of de instantie waarvan de mail afkomstig zou zijn. Ook kunnen letters voor cijfers worden vervangen in het maildres en vice versa. Het cijfers 1 is bijvoorbeeld makkelijk te verwisselen door de letter l.
Aanhef, links en spoed
Ook in de rest van de mail kunnen verdachte zaken staan. Vaak is de aanhef heel algemeen, terwijl legitieme bedrijven hun klanten via de mail vaak aanspreken met hun naam. Ook staan er in nepmails vaak links naar websites waarop je persoonlijke gegevens moet achterlaten. Deze links zijn meestal korter gemaakt met een zogenoemde url-verkorter, zoals bit.ly. Verder wordt er in nepmails ook regelmatig verwezen naar een eerdere poging om contact te maken; je moet dus eigenlijk met spoed reageren.
Phishing bingo
Naast de bovengenoemde zaken, zijn er nog een aantal andere kenmerken van nepmails. Op de webiste van het Digital Trust Center vind je een phishing bingokaart. Heb je mail gekregen en voel je nattigheid? Pak de bingokaart erbij. Voldoet de mail aan bijna alles wat er op de kaart staat? Dikke kans dat dit een nepmail is. Op de site staat ook een phishing quiz, waarmee je kunt testen hoe goed jijdeze manier van internetoplichting herkent.
Nepsms over vakantiegeld
Natuurlijk zijn er ook allerei andere manieren waarop internetcriminelen jou snel van je (vakantie)geld proberen af te helpen. In 2021 waarschuwt de Belgische overheid haar burgers voor een phishing-sms over vakantiegeld. Belgen krijgen een bericht met de mededeling dat hun vakantiegeld opnieuw is berekend en dat zij geld te goed hebben van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV), de overheidsinstantie die de toelage uitbetaalt. De RJV laat destijds weten nooit via sms over dit soort zaken te communiceren en adviseert ontvangers van de sms met kelm om niet op de bijgevoegde link te klikken.
Phishing-sms herkennen
Hoewel dit een Belgisch voorbeeld betreft, zijn we in Nederland natuurlijk ook bekend met het fenomeen phishing-sms. Men noemt dat ook wel smishing. Deze vorm van oplichting kun je volgens het Digital Trust Center op een aantal manieren herkennen. "Wanneer het nummer van de afzender je onbekend voorkomt en een afwijkende numeriek heeft, dan is de kans groot dat het om sms-phishing gaat", schrijft de instantie op de eigen webiste. Heb je nooit via sms contact met het bedrijf of de instantie van wie de sms afkomstig lijkt? Dan is dat al verdacht.
Controleer de link
Ook staat er meestal een link in de sms. Klik daar niet zomaar op, maar controleer 'm liever via de webiste checkjelinkje.nl. Deze website is speciaal in het leven geroepen om de veilgheid van links te controleren. Dit kan je heel veel narigheid schelen.