Vakantiegeld: wat kun je er nog meer mee?

Vakantiegeld-tips-testpanel-28-05-2019-780.jpg

Vakantiegeld? Voor 28% van de pollrespondenten is het eigenlijk spaargeld. Bijna een kwart van de respondenten (24%) besteedt het geld wel 'echt' aan de vakantie. 2027 mensen vulden de poll in.

Het aflossen van de hypotheek of studieschuld wordt ook veel genoemd als besteding van het vakantiegeld. Ook geven sommige respondenten aan het bedrag te gebruiken voor zorgkosten, zoals het eigen risico en de zorgverzekering. Gemeentebelastingen, achterstallige rekeningen, onderhoud aan het (koop)huis en een buffer voor kleine noodgevallen: ook daar gaat het vakantiegeld van respondenten naartoe.

Grote uitgave: een nieuwe cv-ketel, tweedehands computer en winterjas

12% zegt het geld te gebruiken voor een grote uitgave. Een greep uit de antwoorden: een winterjas, een fiets voor de kleindochter, een tweedehands computer, een elektrische fiets, een iPad, een nieuwe bril, een goed doel, een vrieskoelkast, een nieuwe cv-ketel.

4% van de respondenten krijgt geen vakantiegeld. Zo laat een weten: 'Ik ben werkzaam als zzp'er.' Een ander schrijft: 'Vakantiegeld zit in mijn pensioen en AOW verwerkt. Ik krijg dit maandelijks bij mijn uitkering.' (AOW is: Algemene Ouderdomswet).

Roodstaan opheffen: een goede besteding van je vakantiegeld?

'Ik moet er altijd de gaten mee dichten want we staan altijd rood', schrijft een respondent. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is het inderdaad slim om in eerste instantie je vakantiegeld in te zetten om je roodstand op te heffen en schulden af te lossen. Doe dat ook nog voordat je iets reserveert voor de spaarrekening. 'Je betaalt altijd meer aan schulden dan spaargeld oplevert', aldus een woordvoerder.

Roodstaan is eigenlijk een vorm van lenen, waar je dus ook rente voor betaalt: tussen de 8 en 14% per jaar over het bedrag dat je in de min staat. Vergelijk dat met de spaarrente, die ligt momenteel tussen de 0 en 1%.

Sta je structureel in de min? Dan kun je een jaarbegroting maken. Het Nibud heeft een excelsheet gemaakt waarin je al je verwachte uitgaven in kunt noteren. Meer informatie vind je in het stappenplan: een jaarbegroting maken.

Nog een tip: vaak kun je via internetbankieren van je bank instellen dat je een sms-berichtje of mailtje krijgt als je onder een bepaald saldo komt.

Veel geld op je spaarrekening, maar geen rendement?

Vraag je je juist af wat je met al dat spaargeld op je rekening moet, nu de rente zo laag is? Columnist Erica Verdegaal heeft nog wel wat suggesties, bijvoorbeeld: investeer in duurzaam wonen, of open een familiebank. Ze wijst je ook op de gevaren van sparen: zet het liever niet té lang vast, en: pas op met vakantiehuisjes! Lees haar column met adviezen voor je spaargeld.

Ook je ervaring delen? Word lid van het Radar Testpanel!

Meld je aan voor het Radar Testpanel om je mening te geven en je ervaring te delen. We leggen je behalve pollvragen ook enquêtes voor. Aanmelden kan via deze link.