Vakantiehuis
De zon staat voor de deur, een periode waarin veel Nederlanders een stacaravan of chalet kopen. Maar wat koop je nu eigenlijk als je een recreatiewoning koopt? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een projectontwikkelaar het park overneemt waar jij met jouw caravan een stukje land huurt?
In de meeste gevallen is zo’n huisje eigendom van de grondeigenaar, en dus niet van de koper van het chalet. Dit heeft de rechter in 2014 bepaald. Als er niks is geregeld, betaal je dus voor een chalet dat niet jouw eigendom is.
Roerend of onroerend?
De wet maakt onderscheid tussen roerende en onroerende zaken. Het verschil is bijvoorbeeld van belang voor de belasting, maar ook voor de eigendomsregels. Een huis is onroerend, een schip roerend. Voor chalets was lange tijd onduidelijk of het roerende of onroerende zaken zijn, dit hangt namelijk af van de specifieke situatie.
De rechter heeft vorig jaar geoordeeld dat een chalet een onroerende zaak kan zijn. Als een chalet onroerend is, dan moeten kopers en verkopers met het volgende rekening houden:
- Het chalet hoort bij de grond en is daarom eigendom van de eigenaar van de grond. Het maakt niet uit wie het chalet gebouwd of betaald heeft en ook niet hoe lang het chalet al op de grond staat.
- Koop je een chalet dan word je geen eigenaar. Ook niet als dat met zoveel woorden in de koopovereenkomst staat. Het is wel mogelijk om eigenaar te worden van het chalet. Dit regel je bij de notaris en heet een recht van opstal. Het recht van opstal wordt ingeschreven bij het kadaster, zodat het voor iedereen zichtbaar is. De notaris kan ook nagaan of je als potentiële koper eigenaar kán worden, door na te gaan of er al een recht van opstal is gevestigd voor het chalet.
- Voor de verkoper is het ook belangrijk om te weten of hij eigenaar is. Als er geen opstalrecht is, dan is de verkoper geen eigenaar. Deze persoon kan het chalet helemaal niet verkopen: alleen de eigenaar kan dat doen. Als de verkoper toch een koopovereenkomst sluit voor het chalet, verkoopt hij het chalet onbevoegd. De koper wordt dan geen eigenaar. De verkoper loopt hiermee het risico door de koper tot schadevergoeding te worden aangesproken.
- Als de grondeigenaar een hypotheek heeft op de grond en failliet gaat, zal de bank alle chalets meeverkopen. De gebruiker van het chalet krijgt dan met een nieuwe grondeigenaar te maken, die andere regels kan opleggen.
- Onlangs heeft de rechter opnieuw uitspraak gedaan over wie eigenaar is van een chalet. In dit geval brak een ‘chaleteigenaar’ het door hem gekochte chalet af en bouwde zelf een nieuwe chalet. Hij moet van de grondeigenaar (verhuurder) het chalet wind- en waterdicht maken. Omdat de ‘chaleteigenaar’ dat niet doet, zegt de verhuurder de huurovereenkomst op en ‘chaleteigenaar’ moet vertrekken. De ‘chaleteigenaar’ wil niet vertrekken, maar de rechter zegt dat de verhuurder de huurovereenkomst mocht opzeggen. Het chalet is eigendom van de verhuurder geworden.
Permanente bewoning
Als je het chalet wil gebruiken voor permanente bewoning is het belangrijk om uit te zoeken of de gemeente dit soort gebruik toestaat. Het kan namelijk zo zijn dat de gemeente het gebruik gedoogt, maar niet officieel heeft vastgelegd.
Forensenbelasting
De wet bepaalt dat de gemeente belasting mag heffen bij mensen niet officieel in de gemeente wonen, maar er wel meer dan negentig keer per jaar overnachten: de forensenbelasting. Dit is een voor veel mensen onbekende belasting. De koper van een chalet kan dus voor verrassingen komen te staan als de gemeente besluit deze belasting te heffen. De gemeente mag zelf de hoogte bepalen van deze belasting. Het contract tussen het park en de ‘chaleteigenaar’ is daarbij bepalend, maar daarin is het niet altijd goed vastgelegd.
Energielabel
Per 1 januari 2015 is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van een chalet dat meer dan vier maanden per jaar wordt bewoond een energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Doet de verkoper of verhuurder dit niet, dan is hij een boete verschuldigd van maximaal € 405,-.
Meer informatie vind je op de website van Netwerk Notarissen.
ANWB en Recron hebben met hulp van specialisten de problematiek in kaart gebracht. Veel daarvan is terug te vinden op de website van de ANWB.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
10Heerlijk bijkomen van het drukke leven in je eigen vakantiehuisje of stacaravan. Nu de zomer er weer aankomt gaan veel mensen op zoek naar een recreatiehuis. Maar wat gebeurt er als een projectontwikkelaar het park koopt waar jij met jouw caravan een stukje land huurt? Hoe zit het met erfpacht en met eigendomsrechten? Radar blikt vooruit op de zomer en belicht de haken en ogen van de vakantiehuisjes. Maandag 16 maart in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/16-03-2015/vakantiehuis/
http://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/campinghuisje-opgeven-in-box-3/ Als ik deze vraag zo lees zitten er wel degelijk haken en ogen aan. Brrr.... Toch maar goed bedenken wat men wil.
Gelukkig is daar MEESTER Visser ook nog...... 😀