background branding

Vakantiehuisje huren? Lees hier hoe aanbieders je proberen te misleiden

26052021 vakantiehuis.jpeg

Als je een vakantiehuis wilt huren, is het natuurlijk fijn als je exact weet wat de kosten zijn en wat je kunt verwachten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat je vaak voor verrassingen komt te staan. Zie hier een aantal zaken waar je op moet letten.

'De prijs waarmee je wordt gelokt, is niet de prijs die je daadwerkelijk betaalt. Regelmatig komen er nog allerlei verplichte kosten bij', aldus de bond.

Duurder dan ooit

Als je al bezig bent met de (online) zoektocht, merk je dat vakantiehuisjes duurder zijn dan ooit. Je bent voor vier personen al snel 1400 tot 2000 euro kwijt, maar daar blijft het vaak dus niet bij.

Welke extra kosten betaal je voor een vakantiehuis?

Overige verplichte kosten die vaak niet duidelijk zijn in het begin, zijn onder andere: reserveringskosten, eindschoonmaak, bedlinnen en toeristenbelasting. Dit kan soms oplopen tot 160 euro aan extra kosten.

Wettelijke regels

De Consumentenbond meldt dat deze verplichte extra kosten eigenlijk in de beginprijs moet worden opgenomen. 'Het zijn kosten die je niet kunt vermijden, zoals reserveringskosten en eindschoonmaakkosten. Als verplichte kosten kunnen variëren, moet in één oogopslag duidelijk zijn welke er nog bijkomen. En hoe hoog die kosten zijn. Dit geldt voor bedlinnen en toeristenbelasting.'

Kijk goed naar wat er in de beginprijs zit

Omdat ieder vakantiepark kosten op een andere manier weergeeft, kan het moelijk(er) zijn om snel een vergelijking te maken. Bekijk daarom per kostenpost wat er al in de beginprijs is opgenomen. 'Het gaat hier om verplichte en onvermijdbare extra kosten.' En houd ook rekening met optionele extra kosten.

Meer tips als je een vakantiehuis huurt

  • Sorteer op prijs en accommodatie (meestal worden de duurdere woningen als eerste aangeboden).
  • Let op vanaf-prijzen (overmijdbare kosten worden soms pas later weergegeven, zoals bij RCN).
  • Center Parcs heeft soms meerdere kortingen. ‘Vergeet niet om er een aan te klikken, anders betaal je de volle mep.’
  • De eindschoonmaak is niet altijd verplicht. Je kunt ook zelf schoonmaken, zoals bij Roompot.
  • Bij Landal 'Zoek & Boek' kun je niet meteen het exacte aantal personen invullen. De totaalprijs ligt daarom hoger.
  • Bij Roompot betaal je een verplichte waarborg (meestal 65 euro). Dit bedrag krijg je later teruggestort.

Prijs wél duidelijk

Maar het gaat niet altijd op deze manier. Een aantal aanbieders maakt wél direct duidelijk wat de totale kosten zijn, waaronder Vakantiepark Beekse Bergen (Libema), Topparken, Droomparken, De Leistert en Bungalow.net. Bij onder andere Landal en RCN is dit niet zo. 'Zij beloven beterschap.'

Oplichting

Onze collega's van Opgelicht?! hebben een handige checklist samengesteld om oplichting bij het boeken van een vakantiehuis te voorkomen. Je kunt de checklist hier vinden.

Bron: Consumentenbond