Vakantieverblijf is dicht, maar mijn pakketreis gaat door. Wat nu?

Vakantie-verblijf-gesloten-06062020.jpg

Nu voor veel landen het reisadvies is aangepast, kunnen de meeste vluchten doorgaan. Maar vakantieverblijven op de plek van bestemming zijn soms nog gesloten. Wat moet je doen als je een pakketreis hebt geboekt en de vlucht doorgaat, maar het verblijf geen gasten lijkt te ontvangen? 

Radar krijgt de laatste tijd veel vragen binnen van consumenten die een pakketreis hebben geboekt, waarbij onduidelijk is of de reis wel doorgaat. 'Acht dagen voor vertrek. Het hotel zegt zelf dicht te zijn, maar mijn reis is nog steeds niet geannuleerd', schrijft een Radar-lezer op social media. 

Wat moet je in deze situatie doen? En waar kun je terecht: bij het verblijf of de reisorganisatie?

Reisorganisatie blijft verantwoordelijk

'Uiteindelijk is de reisorganisatie ervoor verantwoordelijk dat je reis wordt uitgevoerd, niet het vakantieverblijf', zegt Martijn Witvliet, jurist van het Europees Consumenten Centrum (ECC). 

Als de reisorganisatie je boeking niet uit kan voeren, heb je recht op je geld terug of een voucher. En als je dus zelf hebt uitgezocht dat je verblijf dicht is en je hebt hier vragen over, moet je je ook wenden tot de reisorganisatie. 

Maar hoe kan het dat een reisorganisatie zegt dat een reis doorgaat, terwijl het verblijf dicht is? 

Op zoek naar alternatief

Een reisorganisatie mag je niet zomaar op een vliegtuig zetten terwijl je geen verblijf hebt. Ook mogen ze niet je geld houden, zonder te leveren waar je voor betaald heb. Op de achtergrond proberen de organisaties daarom alternatieven te vinden om alsnog de reis door te kunnen laten gaan. 'Misschien is het hotel dat je geboekt hebt gesloten, maar is er in hetzelfde dorpje een vergelijkbaar hotel dat wél open is', legt Witvliet uit. 

Een reisorganisatie mag namelijk je reis wijzigen. Je moet dan wel als reiziger kijken of je krijgt wat je destijds hebt afgesproken bij je boeking. Een reisorganisatie doet je dan een aanbod. Dit aanbod mag je weigeren; je hebt dan recht op volledige vergoeding. 'Kijk wel even of het een redelijk aanbod is. Als er bij een hotel drie zwembaden zijn in plaats van vier, is dit geen reden om te weigeren', benadrukt Witvliet.

Toch kan het voorkomen dat een reisorganisatie zelf denkt de reis door te kunnen laten gaan, en dat later blijkt dat de reis alsnog geannuleerd moet worden. Dit kan doordat er geen alternatief vakantieverblijf is gevonden, maar er zijn ook andere factoren die meespelen. Hoe een accomodatie of een lokale overheid omgaat met buitenlandse toeristen, kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat een reisorganisatie genoodzaakt is om je boeking op het laatste moment te annuleren. Je hebt dan wel recht op je geld terug of een voucher. 

Lees ook: Sunweb bevestigt pakketreis, maar annuleert 2 dagen voor vertrek

Moet ik het restbedrag betalen?

Hoe zit het met een aanbetaling en het restbedrag, als je zelf het vermoeden hebt dat je reis niet doorgaat? 

Als je een aanbetaling hebt gedaan, ligt het aan de situatie of je het restbedrag moet betalen. Zolang de reisorganisatie jouw reis niet annuleert, moet je altijd het volledige bedrag betalen. 'Want anders zullen ze het niet ontvangen van die betaling zien als een annulering van de reisovereenkomst', legt Witvliet uit.

Alleen als je aan alle betalingsverplichtingen hebt voldaan, houd je recht op een vergoeding of een voucher, mocht de boeking later alsnog geannuleerd worden. Dus ook als je zelf het vermoeden hebt dat je vakantieverblijf dicht is en je heel dicht op de vertrekdatum zit. 'Dit is voor reisorganisaties strategisch, maar niet erg consumentvriendelijk.' 

Is het moment aangebroken dat je het restantbedrag moet betalen en is de kans groot dat de vakantie niet doorgaat? Dan kun je met deze voorbeeldbrief een verzoek doen om het restantbedrag op te schorten.