Vaker snelheidsboete bij kleine overtreding
Steeds vaker krijgen mensen een verkeersboete op de deurmat voor een relatief kleine snelheidsovertreding. Ook wie maar 1 kilometer per uur te hard rijdt, kan al de klos zijn door het gebruik van nieuwe verkeerscamera's.
Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die het AD kreeg door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
'Verkapte vorm van belasting'
Vorig jaar werden 3,1 miljoen boetes uitgedeeld aan bestuurders die hooguit 5 kilometer te hard hadden gereden, een stijging van 31 procent ten opzichte van 2014. In 69.000 gevallen werd vorig jaar een boete opgelegd voor 1 kilometer per uur te hard rijden.
Politiebond ANPV vindt dat justitie te ver gaat en noemt de boetes in de krant 'een verkapte vorm van belasting'.
'Lucratieve flitspaal' in Hilversum levert meeste geld op
De flitspaal die het meeste geld in het laatje van de gemeente of het Rijk brengt, staat in Hilversum. Om precies te zijn: aan het Oostereind, meldt de dataredactie van KRO-NCRV op basis van gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau.
De 'lucratieve flitspaal' leverde vorig jaar gemiddeld 710 euro per uur op, wat neerkomt op bijna twaalf boetes per uur. Elke vijf minuten was het raak: 102.966 boetes ter waarde van 6.237.365 euro.
Top drie 'gevaarlijke actieve' flitspalen
In de top drie van 'gevaarlijk actieve' flitspalen staan verder die aan de Henegouwerweg in Waddinxveen (bijna 45.000 boetes) en de paal aan de Prinses Beatrixlaan in Delft (bijna 42.000 overtredingen).
De 632 flitspalen in Nederland kostten weggebruikers vorig jaar bijna 274 miljoen euro. Dat is een stijging ten opzichte van 2015, toen 603 flitspalen nog 218 miljoen euro ophaalden. Het gaat hierbij om zowel snelheidsflitsers als camera's die flitsen voor rijden door rood licht.
Bron: ANP