Van der Steur bezorgd om privacy WhatsApp

whatsappsteur.jpg

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is bezorgd over de wijzigingen in de privacyvoorwaarden van WhatsApp. De berichtenservice gaat informatie van gebruikers delen met Facebook, eigenaar van WhatsApp.

De minister reageerde dinsdag op kritische vragen van Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (VVD), die pleit voor duidelijke gebruiksvoorwaarden. De vrees is dat veel gebruikers klakkeloos akkoord gaan met de uitwisseling van gegevens.

Eigen verantwoordelijkheid

Van der Steur wijst er wel op dat mensen zelf ook een verantwoordelijkheid hebben om de voorwaarden goed te lezen. Hij vindt dat gebruikers goed geïnformeerd moeten worden en altijd op hun keuze terug moeten kunnen komen. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens onderneemt vooralsnog geen actie. De Britse privacytoezichthouder zal de ontwikkelingen in de gaten houden.

WhatsApp deelt gegevens met Facebook

De aankondiging dat WhatsApp gegevens gaat delen met Facebook heeft veel stof doen opwaaien. Bij de overname van WhatsApp door Facebook, twee jaar geleden, bezwoeren beide bedrijven nog dat dit niet zou gebeuren.

Passende advertenties maken

WhatsApp presenteert de koerswijziging als een voordeel. Door telefoonnummers aan Facebook te koppelen, zegt het bedrijf bijvoorbeeld beter passende advertenties op Facebook te kunnen plaatsen en 'betere suggesties voor vriendschappen te kunnen doen'.

Bron: ANP