Van honderden euro’s tot niks: dit krijgen werknemers voor inrichten thuiswerkplek
Ook na corona is (deels) thuiswerken populair. Dat heeft een keerzijde, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Thuiswerkers hebben namelijk vaker gezondheidsproblemen. Hoe helpen werknemers bij het inrichten van thuiswerkplekken om dit te voorkomen? Dat verschilt sterk, blijkt uit een poll van Radar.
Radar zette de volgende vraag online: Heb jij je thuiswerkplek aangepast voor een gezondere werkhouding?
In totaal reageerden 216 mensen. 31 procent gaf aan hun werkplek te hebben aangepast, (deels) met hulp van de werkgever. Een kwart heeft dat gedaan zonder hulp. Een minderheid van 16 procent heeft de thuiswerkplek niet aangepast. De rest van de respondenten werkt niet thuis of helemaal niet.
“Werkgever geeft geen geld, is van mening dat je dan maar op kantoor moet komen zitten. Ik zeur ook maar niet: anders stopt het thuiswerken. Wij hebben niet echt plaats voor een aparte ruimte ingericht als thuiswerkplek dus mijn partner en ik zitten beneden aan tafel.”Polldeelnemer
Er vallen een paar dingen op. Zo loopt ver uiteen hoe mensen worden geholpen door hun werkgever. Een deel kreeg geld, van 250 tot 750 euro. In sommige gevallen eenmalig, soms jaarlijks. Sommige werkgevers zien een thuiswerkvergoeding van een paar euro per maand als toereikend voor het ergonomisch inrichten van de werkplek.
Geen geld, wel spullen
Een ander deel heeft geen geld ontvangen, maar wel spullen. Zoals een bureaustoel, een tweede scherm of een ergonomische muis. Sommige mensen hebben spullen van werk in bruikleen. Anderen kunnen het juist weer huren.
Heb een bureau en ergonomische bureaustoel van kantoor mee mogen nemen naar huis (was over). Ik zit dus thuis net zo goed als op kantoor. Mocht ik ooit weer volledig op kantoor gaan werken moet het wel weer terug natuurlijk. Polldeelnemer
Wat als je werkgever niks doet?
Je werkgever heeft een zorgplicht en is verantwoordelijk voor een gezonde werkplek. Heb je nog geen ergonomische thuiswerkplek, dan is je werkgever verplicht je hiermee te helpen. Dat kan in de vorm van bruikleen maar ook een vergoeding, aldus de ARBO.
Ook is je werkgever verplicht voorlichting te geven over de risico’s van thuiswerken. Dan gaat het niet alleen over je werkplek, maar ook om zaken als werkdruk.
Als je heel af en toe thuiswerkt, of je in een kort dienstverband werkt, dan is de werkgever dit niet verplicht. Alle regels hierover zijn hier te vinden.
Vind jij dat je werkgever niet voldoet aan de zorgplicht? De arbeidsinspectie raadt aan eerst het gesprek aan te gaan met je werkgever. Als dat niet helpt, dan kun je dat melden bij de dienst via deze website.
Wat polldeelnemers zoal kregen van hun werkgever
- "Goede stoel en laptop- en beeldschermstandaard van werkgever. Eigen bureau en beeldscherm."
- "Een thuiswerkvergoeding van 2 euro en in 2023 is dit verhoogd naar 3 euro. Zelf een professionele bureaustoel aangeschaft en een verstelbaar bureau."
- "Kantoorstoel goedkoop overgenomen van werk. Zelf bureau gekocht."
- "Thuiswerkvergoeding van 240 euro per jaar. Ik heb een ergonomische muis en toetsenbord gekocht."
- "Iedere medewerker heeft een budget van 450 euro gekregen om de werkplek in te richten. Ook was er de keuze om van dit budget een door de organisatie voorgesteld bureau (zit/sta) en -stoel te bestellen. De eventuele meerprijs moesten we zelf betalen."