Van Rijn checkt handhaving alcoholleeftijd

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid laat in het najaar onderzoeken of supermarkten, slijterijen, cafés en sportkantines zich houden aan de nieuwe alcoholwet. Jongeren onder de 18 mogen sinds begin dit jaar geen alcohol meer kopen en in publieke gelegenheden geen alcohol meer drinken.

Volgens de NOS hebben gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de controle en handhaving, sindsdien nog nauwelijks opgetreden tegen cafés, winkels en jongeren die de regels overtreden. De omroep baseert zich daarbij op een eigen onderzoek onder 200 gemeenten.Meer tijd nodig

Het ministerie inventariseert momenteel hoe het staat met het preventie- en handhavingsbeleid van de gemeenten. De resultaten daarvan gaan in september naar de Tweede Kamer, zei een woordvoerder zaterdag in een reactie. Gemeenten moesten op 1 juli hun plannen klaar hebben hoe ze met de nieuwe alcoholleeftijd omgaan.

Veel gemeenten hebben daarvoor iets meer tijd nodig, bijvoorbeeld om afspraken te maken met omliggende gemeenten. Van Rijn heeft daar volgens zijn woordvoerder begrip voor, maar houdt wel de vinger aan de pols. Uit het onderzoek in het najaar, waarbij ook 'mystery guests' worden ingezet, moet blijken hoe het met de handhaving van de wet gaat. De woordvoerder kon daar nu nog niets over zeggen.Weinig sancties

Volgens de NOS heeft slechts 9 procent van de ondervraagde gemeenten dit jaar boetes uitgedeeld voor overtreding van de wet. Ze hebben nog geen horecazaak gesloten en ruim de helft van die gemeenten heeft nog geen enkele waarschuwing gegeven, aldus de NOS.

Toen de controle nog in handen van het Rijk was, waren er 80 inspecteurs. Inmiddels zijn er bijna 600 toezichthouders die met succes een speciale cursus hebben gedaan. Velen van hen zijn al in de praktijk aan het werk, aldus de zegsman.

Bron: ANP