Van Rijn zet schouders onder pgb-problemen
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft excuses gemaakt voor de onrust die is ontstaan door problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget, pgb. Door problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben veel zorgverleners in januari geen salaris gezien.
CDA, SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS wilden dat de bewindsman excuses zou maken voor de ontstane chaos rond de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen. Tot januari kregen ze dat zorggeld op hun eigen rekening overgemaakt. In de nieuwe opzet gaan de aanvragen voor pgb's via de gemeente of zorgverzekeraar, die de aanvraag indient bij de SVB. Na goedkeuring betaalt die het bedrag uit aan de zorgverleners.
'Huidige systeem moet gebruiksvriendelijker'
Van Rijn gaf aan dat laat opgestuurde zorgcontracten zorgden voor 'een prop in het systeem'. Volgens hem zijn de meeste maandsalarissen over januari (59.000) inmiddels uitbetaald en volgen de declaraties. Om mensen tegemoet te komen, worden nu ook declaraties uitbetaald terwijl zorgovereenkomsten nog niet zijn goedgekeurd. Dinsdag zijn 11.000 declaraties ingediend, meldde de bewindsman. Van Rijn wil het huidige systeem gebruiksvriendelijker maken en beter laten aansluiten bij wat mensen met een pgb willen.
De SVB houdt vanaf woensdag op de website bij hoe het staat met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten.
Problemen zorgen voor onrust
Per Saldo, de belangenorganisatie voor mensen met een pgb, volgt de ontwikkelingen nauwgezet. 'Ik hoor positieve verhalen dat zorgverleners inmiddels hun geld binnen hebben. Maar helaas hoor ik nog meer verhalen van mensen bij wie wel de melding 'betaald' staat, maar die nog niets op hun rekening zien', aldus een woordvoerster. 'Deze problemen geven heel veel onrust.'
De Nationale ombudsman liet woensdag weten ook onderzoek te doen naar de problemen. Hij krijgt sinds eind december klachten over de SVB. Ze variëren van slechte bereikbaarheid, onvoldoende kennis bij de medewerkers, achterstanden bij het beoordelen van de zorgcontracten en het zoekraken van stukken.
Bron: ANP