background branding

Vanaf dinsdag kans op nieuw vijftigje uit automaat

nieuw_biljet_50_euro_glas_anp.jpg

Mensen die geld opnemen bij een geldautomaat kunnen vanaf dinsdag het nieuwe bankbiljet van vijftig euro in handen krijgen. De Nederlandsche Bank begint dan met de verspreiding van het nieuwe briefje.

Het nieuwe vijftigje is beter beveiligd tegen vervalsing. Het biljet heeft, net als het eerder vernieuwde twintigje, een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa. Verder bevat het een 'smaragdgroen' cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken.

Huidige briefjes van 50 ook nog gewoon geldig

De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald als ze versleten zijn.

Het biljet voor vijftig euro is het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo'n acht miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Daarmee is bijna de helft van alle eurobankbiljetten een vijftigje.

Vijfhonderdjes uitgefaseerd

De Europese Centrale Bank (ECB) is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. De briefjes van honderd en tweehonderd euro zijn hierna aan de beurt. Vijfhonderdjes worden niet vervangen, omdat die wegens de populariteit bij criminelen worden uitgefaseerd.

Bron: ANP

Beeld: ANP