Vanaf half mei last van eikenprocessierups

eikenprocessierups11mrt2018.jpg

Vanaf half mei kunnen mensen weer last krijgen van de eikenprocessierups. Kenniscentrum Eikenprocessierups, waarvan Wageningen University onderdeel is, spreekt die verwachting uit op basis van de relatief hoge temperaturen die voor de komende twee weken zijn voorspeld.

Daardoor gaan de eerste eikenprocessierupsen in de eerste week van april al uit het ei komen, valt te lezen op de site naturetoday.com. Vanaf half mei zullen de rupsen dan de zogeheten brandhaartjes ontwikkelen die loslaten en bij mensen kunnen zorgen voor klachten als ontstoken ogen, jeuk en ook koorts.

'Dit wordt vermoedelijk een van de vroegere jaren', aldus onderzoeker Arnold van Vliet van de universiteit. Vorig jaar kwamen de brandhaartjes zelfs een week eerder omdat toen al eind maart de eerste eitjes uitkwamen.

'De diertjes zitten al klaar in hun ei'

Of de overlast door de eikenprocessierupsen dit voorjaar inderdaad midden mei begint, blijft afhankelijk van het weer. Bij koud en nat voorjaarsweer gedijen de diertjes minder goed dan bij warm weer. De verwachting geldt voor het midden van het land, in het zuiden lopen de rupsen enkele dagen voor.

De diertjes zitten nu al klaar in hun ei. Elk jaar verzamelen onderzoekers ei-pakketjes van de eikenprocessierups om de conditie van de rupsen te kunnen beoordelen. Daaruit blijkt dit jaar dat ze in goede conditie verkeren.

Bron: ANP