Vaste leveringskosten energieleveranciers sinds 1 juli fors hoger: dit zijn de verschillen

Energiecontract

De vaste leveringskosten van modelcontracten bij energieleveranciers zijn op 1 juli 2024 flink omhoog geschoten. Gemiddeld stijgen de kosten met 222 euro per jaar. Bij twee energieleveranciers is de prijs zelfs 847 euro per jaar hoger. Radar zet de verschillende bedragen per leverancier voor je op een rij. 

Wat is een modelcontract? 

Een modelcontract is een standaard energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. De tarieven veranderen meestal per 1 januari en 1 juli, maar soms ook op andere momenten. Als klant mag je dit contract iedere maand opzeggen. 

In Nederland zijn energieleveranciers verplicht om al hun klanten de mogelijkheid te geven om zo’n modelcontract af te sluiten, zodat je als consument de energietarieven van verschillende leveranciers goed met elkaar kunt vergelijken. 

Ook bij een variabel energiecontract worden de tarieven meestal op 1 januari en 1 juli gewijzigd. Ook als je een variabel contract hebt, in plaats van een modelcontract, kan het dus zo zijn dat je leveringskosten omhoog zijn gegaan. 

Waar komt de stijging vandaan? 

Modelcontracten moeten leveranciers aan al hun klanten kunnen aanbieden. Ook aan klanten met zonnepanelen. Leveranciers rekenen terugleverkosten aan hun klanten met zonnepanelen, maar in een modelcontract mag dit niet. Leveranciers zullen deze kosten dus op een andere manier in hun modelcontracten verwerken. De leveranciers kiezen er veelal voor om deze extra kosten te verwerken in de leveringskosten van stroom. 

Grote verschillen tussen leveranciers 

Wat de hoogte van de vaste leveringskosten in de modelcontracten is, verschilt per energieleverancier. Overstappen.nl maakte een overzicht van de prijzen op 1 januari 2024 en 1 juli 2024. 

Hoewel het gemiddelde van de leveranciers 222 euro per jaar is, zitten er ook aardig wat uitschieters tussen. Zo stijgen de kosten van Vattenfall met 48,02 euro per jaar en de stijgen de kosten van OM überhaupt niet. 

Bij Eneco en Essent, twee grote leveranciers, stijgen de prijzen daarentegen met 312 euro per jaar. Energieleveranciers Innova en Gewoon verhogen de kosten zelfs met 847 euro per jaar.

Tabel 1
Tabel 2

*Coolblue Energie maakt gebruik van verschillende tarieven. Klanten zonder zonnepanelen betalen hier 90 euro per jaar. Klanten met zonnepanelen die tot 5000 kWh opwekken betalen 300 euro per jaar en klanten waarvan de zonnepanelen meer dan 5000 kWh opwekken is dit 690 euro per jaar. 

Van energieleverancier United Consumers heeft Overstappen.nl geen data, deze leverancier ontbreekt daarom ook in het overzicht.