Veel dickpics maar ook kans op echte liefde via online dating
Een hoopvol bericht: van alle mensen uit ons Testpanel-onderzoek die de datingsites en -apps vaarwel hebben gezegd, is dat bij maar liefst 41 procent omdat zij via online dating een relatie hebben gevonden: 'Getrouwd! Ontmoet via Tinder', laat iemand weten, en zo zijn er meer. Toch zijn mensen niet onverdeeld enthousiast. Zo is ruim een kwart gestopt omdat er te veel nepprofielen waren. En ook in de online-datingwereld komt veel grensoverschrijdend gedrag voor, niet zelden in de vorm van dickpics.
Ruim 3500 mensen met ervaring op de online-datingmarkt deden mee aan ons onderzoek. Bij een derde voldoet (of voldeed) de datingsite of -app aan de verwachtingen die mensen hadden. Meerdere mensen laten weten inmiddels al jaren samen te zijn met degene die ze via een datingsite of -app hebben ontmoet, zoals deze Parship-gebruiker: 'Ik ben al 11 jaar getrouwd met de vrouw die ik op de site heb ontmoet.' Bij 39 procent voldoet de datingsite of -app maar deels aan de verwachtingen, en bij de overige 29 helemaal niet.
Je moet je verwachtingen niet te hoog stellen- Wijze raad van een deelnemer aan het onderzoek
Veel gebruikers klagen over nepprofielen. Dat nepaccounts bestaan, blijkt wel uit het hoge percentage dat weleens een nepaccounts is tegengekomen: 70 procent. Voor de meerderheid is dat niet slechts een vermoeden; zij zeggen het zeker te weten. In de meeste gevallen (59%) gaat het om een nepaccount gemaakt door een andere gebruiker, die zich voordoet als iemand anders. Dat loopt van vrij onschuldig: 'Kleinkinderen die iemand zochten voor hun oma die geen computer heeft' tot oplichting: 'Zogenaamde soldaten uit Amerika die ergens in Syrie/Afganistan/Afrika zitten en je het hof maken om vervolgens geld te vragen', noemt een gebruiker van 'netwerksite' Badoo, die erbij aangeeft dat ze er gelukkig zelf niet in is getrapt.
Ook Brad Pitt kwam regelmatig voorbij- Gebruiker van Tinder
Ook zijn er nepprofielen van mensen die iets anders willen dan partner vinden. Meestal om geld te kunnen vragen. Nepprofielen van vrouwen die je willen lokken naar een betaalde (porno)site', geeft een gebruiker van datingdienst Knuz aan. Veel mensen herkennen nepprofielen omdat ze te mooi om waar te zijn lijken: 'Te perfecte foto's. Klopte niets van. Ook Brad Pitt kwam regelmatig voorbij. Zelfs oude foto's uit een serie 90210', zegt iemand die de datingapp Tinder gebruikt.
Ben niet overtuigd dat de selectie van de dag zelf heeft gereageerd- Gebruiker van Ourtime
Manipulatie door apps en sites zelf
De meesten vermoeden dat nepaccounts worden ingezet om mensen geld afhandig te maken of in ieder geval ervoor te zorgen dat je (betalend) lid blijft. 36 procent heeft weleens het idee gehad dat de site of app zelf het aanbod manipuleerde. Zij kregen bijvoorbeeld een bericht dat ze een like of view hadden, terwijl later bleek dat diegene dat niet zelf had gedaan: 'Als je opzegt komen er ineens wekelijks zogenaamde berichten binnen van geïnteresseerden. Dus wil je weer lid worden', zegt een gebruiker van NovaMora. Iemand anders, over Facebook Dating: 'Ik krijg bericht dat er een match is, maar krijg andere te zien dan op de bijgaande foto.'
Dit soort manipulaties door de datingsites en -apps zouden kunnen samenhangen met een ander probleem dat mensen melden: dat het aanbod schaars of niet relevant is. 'Steeds dezelfde mannen, hooguit 20 in Brabant' zegt een gebruiker van Lexa. Het is wellicht ook de reden dat veel mensen klagen over de voorgestelde personen, die helemaal niet aan de door jouzelf ingestelde zoekcriteria voldoen. Zo schrijft een gebruiker van Paiq: 'Het matchingsysteem heeft ook niet geselecteerde keuzes weer. Bijvoorbeeld als ik iemand zoek van max 5 jaar ouder, krijg ik gerust iemand van 5 jaar jonger of 10 jaar ouder.' Ook voldoet niet iedere website aan de selectie die ze zeggen te hanteren: 'De datingsite zou alleen voor hoger opgeleiden zijn maar daar wordt niet op gecontroleerd en er zitten juist veel laagopgeleiden op', zo schrijft een gebruiker van Parship.
Ik vroeg om iemand binnen 40km, zonder snor of baard en daar werd niet aan voldaan- Gebruiker van Ourtime
Zelf als lokprofiel ingezet
Meer mensen berichten over lokkertjes: 'Ik kwam er bij toeval achter dat er op andere sites dezelfde lokkers gezet werden als "nieuw op de site"', aldus iemand met een account bij Lexa. Het omgekeerde overkomt mensen overigens ook, zo laat iemand weten: 'Een kennis staat steeds weer als zoekende. Ze is inmiddels jaren getrouwd en heeft kinderen. Ze heeft zich netjes afgemeld maar elke keer staat haar profiel er weer op met hetzelfde verhaaltje.' En een gebruiker van Badoo laat weten: 'Dat vrienden zeiden: 'Je was de gehele dag online', terwijl je die dag niet op de app geweest was.'
Aanmelden kan een zwakbegaafde doen. Afmelden is hogeschoolwerk en dan nog niet- Gebruiker van Lexa
Ook mensen die niet als lokaas gebruikt worden (niet dat ze weten, in ieder geval) klagen over de opzegprocedure. Driekwart (76%) heeft het account bij de site of app weleens opgezegd, of dat geprobeerd. 55 procent vindt dat eenvoudig, maar bij een kwart (24%) was het lastig om het account op te zeggen. 2 procent geeft aan dat het überhaupt niet mogelijk was. Online datingaanbieders bij wie een grote groep het opzeggen als lastig tot onmogelijk ervaart zijn Ourtime (met stip bovenaan, 47%) Badoo (38%), Lexa (35%) en Parship (31%). Ook Tinder kan er wat van, volgens deze gebruiker: 'Ik ben redelijk opgeleid, maar moest echt heel hard mijn best doen om het af te sluiten. Ben echt benieuwd hoe mensen met minder digitale kennis, dat zal lukken.'
Ik zei 'hoi' en kreeg een dickpic
Nu er zoveel grensoverschrijdende berichten naar buiten komen op het journaal. Zouden ze eens moeten kijken naar de datingapps. Kon uiteindelijk heel boekwerk maken van de dickpics die ik ongevraagd kreeg. (Vaak al na alleen hoi gezegd te hebben)
- Gebruiker van Twoo, Badoo en Tinder
Veel mensen klagen daarnaast over ongepaste reacties, waarbij vaak op seks gestuurd wordt. 'Te veel mannen zoeken alleen seks. Laat ze dan naar seksdate site gaan in plaats van mijn tijd te verdoen', zegt een gebruiker van Happn. Deze persoon is niet de enige: 'Ik ondervind héél vaak seksueel overschrijdend gedrag getinte tekst en met regelmaat worden er dickpics opgestuurd dit geldt niet alleen voor Badoo, maar ook voor Twoo, Tagged en Youlove (Bloom) plus dat ik vaak wordt benaderd door jonge mannen of door mannen die gebonden zijn.'
Ook ik heb een dickpic gekregen, na een kort contact. Toen was ik er klaar mee- Gebruiker van 50plusmatch
Zorgen over privacy
48 procent maakt zich weleens zorgen om de bescherming van persoonsgegevens bij de datingsite of -app: 'Ik ben gay en wil niet dat dit bekend wordt', laat een gebruiker van Pepper bijvoorbeeld weten. Voor 15 procent van de respondenten die geen ervaring hebben met online daten, is privacy zelfs een van de redenen om dit niet uit te proberen.
'Het kostte erg veel moeite om het te stoppen, ben echt benieuwd of mijn gegevens ook echt uit de app zijn gehaald. Dat kan ik niet controleren natuurlijk', zegt een gebruiker van Tinder. 'Na afmelding bleven mijn profielfoto's op de site te zien', aldus een gebruiker van Badoo. Ook worden gegevens niet altijd gewist, zo blijkt uit deze ervaring van een gebruiker van Paiq: 'Ze gaven aan, nadat ik mijn profiel had gewist en een tijd later weer aanmeldde onder een andere naam, dat ze mijn gegevens nog hadden. Of ik mijn oude profiel wilde herstellen. Dat was overigens ook bij 50plus, die zei de gegevens en jaar te bewaren.'
Veel mensen geven aan dat zij zelf goed opletten wat ze wel en niet delen: 'Ik bescherm mijn gegevens door niet gebruik te maken van eigen naam en niet te herleiden mailadres', schrijft iemand.
Mannen betalen meer dan vrouwen
De grootste groep (47%) heeft geen kosten aan het online daten. Wie wel betaalt, geeft er in de helft van de gevallen tot 10 euro per maand aan uit, in de andere helft van de gevallen is dat maximaal 30 euro. Slechts een kleine groep betaalt maandelijks meer dan 30 euro. Alleen bij de groep die maximaal 10 euro per maand uitgeeft, vindt een meerderheid het dit bedrag waard. Bij mensen die meer uitgeven zegt de grootste groep dat zij de dienst dit bedrag eigenlijk niet waard vinden.
Eerst gratis account aanmaken en bij een match geld vragen- Gebruiker van Badoo
Er is een verschil in uitgaven tussen mannen en vrouwen; vrouwen gebruiken de online-datingsites en -apps vaker gratis (53%) dan mannen (40%). Bovendien geven mannen gemiddeld meer geld uit. Van de vrouwen geeft 43 procent maximaal 30 euro per maand uit, bij de mannen is dat 10 procent meer: 53 procent. Het percentage mannen dat maandelijks meer dan 30 euro uitgeeft is het dubbele (8%) dan het percentage vrouwen (4%). Wie als geslacht ‘anders’ heeft opgegeven, gebruikt de datingdiensten het vaakst gratis: van deze groep geeft 77 procent aan dat zij niet betalen.
De meest gebruikte datingsites en apps onder ons panel
- Lexa (36%)
- Tinder (25%)
- Relatieplanet (24%, bestaat inmiddels niet meer)
- 50plusmatch (19%)
- Badoo (18%)
- Parship (16%)
- e-Matching (15%)
Op de meeste sites en apps is de man-vrouw-verhouding binnen onze respondenten ongeveer gelijk. Bij Grindr en Second Love zitten meer mannen (wat in het geval van Grindr ook logisch is, aangezien deze app gericht is op mannen). Bij e-Matching en Paiq zitten relatief meer vrouwen.
Slechts 8 procent van de deelnemers aan het onderzoek staat er niet voor open om af te spreken met een match. Nog eens 13 procent heeft nog nooit afgesproken, maar staat daar wel voor open. Een ruime meerderheid (79%) heeft weleens (of vaker) een match in levenden lijve ontmoet.
Manipulatie door datingsite Ourtime
Bekijk ook de uitzending van Radar, waarin Fons aandacht besteedt aan manipulatie door datingsite Ourtime (van Lexa). Wat gebeurt er als we zelf een profiel aanmaken?
Tips voor online daters
Tot slot: Heb jij een account bij een datingsite of -app, of wil je er een aanmaken? Radar heeft niet alleen uitgezocht wat er allemaal mis mee kan gaan, maar óók hoe je het juist zo goed mogelijk doet. Lees de wetenschappelijk onderbouwde tips voor meer kans op een leuke match.
Over het onderzoek naar online dating
De vragenlijst over online dating is tussen 10 en 14 februari 2022 ingevuld door 11.481 mensen. De meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek is lid van het Radar Testpanel. Zij krijgen ongeveer twee keer per maand een uitnodiging om mee te doen aan onze onderzoeken. Wil jij dat ook? Meld je (gratis) aan.