Veel frauduleuze coronapassen nog steeds in omloop

21-11-5-qr-code-corona-coronapas-fraude-malafide-controle-ANP-439842590.jpg

Coronatoegangsbewijzen, die officieel op naam van een individuele gebruiker staan, worden nog altijd breed gedeeld via apps als Telegram, meldt de NOS. Ook zijn er kant-en-klare apps en websites waarmee misbruik mogelijk is, zo komt volgens de NOS naar voren uit eigen onderzoek.

Tegelijkertijd zijn er tot dusver 23 veelvuldig gedeelde QR-codes geblokkeerd, blijkt uit een analyse van de zogenoemde 'deny list' in de CoronaCheck-app. De NOS ontdekte dat een kant-en-klare Android-app zeker 65 illegale QR-codes aanbiedt. Telegram-gebruikers delen de app in een kanaal met ongeveer 45.000 leden. 

Buitenlandse QR-codes nog niet geblokkeerd

Maar veel vaak gedeelde codes doen het dus nog. Vaak gaat het daarbij om buitenlandse codes, van Europeanen van buiten Nederland. 'Op dit moment kunnen we juridisch nog geen buitenlandse QR-codes blokkeren van echte mensen', zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen de NOS. 'Alleen als er overduidelijk sprake is van een nepnaam kunnen we een QR-code blokkeren.'

Update

Het ministerie van Volksgezondheid kan vanaf zaterdag niet alleen frauduleuze QR-codes uit Nederland laten blokkeren, maar ook valse codes uit het buitenland. Steeds meer van deze valse QR-codes voor de app CoronaCheck, die een groen vinkje opleveren om ergens binnen te komen, komen uit het buitenland. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft via een spoedregeling vrijdag wettelijk geregeld dat ook de uit het buitenland afkomstige coronatoegangsbewijzen mogen worden geblokkeerd als ze worden misbruikt, zo laat hij de Tweede Kamer weten.

Bron: ANP, NOS