Veel huiseigenaren verhuren zwart aan toeristen

woningverhuur-zwart-veel-780.jpg

Naar schatting slechts een kwart van de vakantieverhuurders doet aangifte van tijdelijke verhuur van de eigen woning bij de Belastingdienst. Terwijl de toeristische verhuur via sites als Airbnb explosief stijgt, neemt het aantal mensen dat deze inkomsten opgeeft bij de fiscus amper toe. Dat blijkt uit cijfers van de Belastingdienst, opgevraagd door Trouw.

Iemand die zijn eigen woning tijdelijk verhuurt, moet 70 procent van de verdiensten hiervan opgeven bij de Belastingdienst. Hierover moet, net als over het salaris, inkomstenbelasting worden betaald.

Aangifte van verhuur

Vorig jaar meldde Airbnb dat er in 2017 meer dan 31.000 verhuurders actief waren in Nederland. Van al die verhuurders deden er ongeveer achtduizend aangifte van de verhuur van een eigen woning. Dat aantal kan nog iets oplopen omdat sommigen uitstel van aangifte hebben gekregen.

Het aantal verhuurders dat aangifte deed van tijdelijke verhuur van de eigen woning steeg tussen 2015 en 2017 met 14 procent, van zevenduizend naar achtduizend. In dezelfde periode verdubbelde in veel plaatsen het aantal woningverhuurders via Airbnb.

Bron: ANP Trouw / ANP MediaWatch