Veel kinderen krijgen vakantiezakgeld van ouders

vakantiegeld070617.jpg

De meeste kinderen in Nederland krijgen met de zomervakantie voor de deur een extraatje naast hun zakgeld. Volgens het kenniscentrum Wijzer in Geldzaken geeft 63 procent van de ouders vakantiezakgeld.

Het 'vakantiegeld' is voor kinderen van 6 tot 12 jaar gemiddeld 29 euro. Kinderen tot 18 jaar krijgen gemiddeld 46 euro vakantiezakgeld.

Waar wordt het kindervakantiegeld aan uitgegeven?

Het platform op initiatief van het ministerie van Financiën zocht, zoals het een onderzoek naar vakantiegeld betaamt, ook uit waaraan het kindervakantiegeld wordt uitgegeven. Kinderen onder de 12 kiezen het vaakst voor speelgoed. Tieners kopen er vooral ijsjes van.

Geld van opa en oma

Meer dan de helft van de kinderen krijgt vakantiezakgeld van andere mensen dan de ouders, zoals grootouders. Vier op de tien kinderen krijgen zelfs vakantiezakgeld van hun ouders én hun grootouders. Een op de vijf kinderen krijgt geen vakantiezakgeld.

Wijzer in Geldzaken ziet het geven van vakantiezakgeld als een goede manier om kinderen te leren omgaan met geld. Driekwart van de vijfhonderd ondervraagde ouders is het daarmee eens.

Luister ook: Radar Radio over zakgeld

Bron: ANP