Veel meer valse eurobiljetten in omloop, vooral slechte kwaliteit

Vals geld checken-120820672_m.jpg

Het aantal valse eurobiljetten dat in het afgelopen jaar in Nederland in omloop is geraakt, is bijna verdubbeld, meldt NU.nl. Volgens de Nederlandse Bank (DNB) gaat het dan vooral om slecht nagemaakt briefgeld.

Er zijn vorig jaar 38.200 valse biljetten uit de omloop gehaald, een toename van 47 procent. Wereldwijd waren dat er 376.000 (plus 8 procent). Volgens DNB is de kans op het ontdekken van een vervalsing klein, met een totaalaantal van 29 miljard eurobiljetten in omloop.

Crimineel circuit

Grote oplichtingszaken waarbij veel slecht nagemaakte biljetten in circulatie zijn geraakt, zijn mogelijk de oorzaak van deze stijging. Het gaat hierbij vooral om biljetten van 100 en 200 euro, het aantal valse biljetten van 50 euro nam de laatste jaren juist af.

Slecht vervalste biljetten

Ook is er een stijging te zien in het aantal slecht vervalste biljetten. Deze biljetten zijn eenvoudiger te herkennen, doordat echtheidskenmerken vaak ontbreken. Denk hierbij aan een watermerk of hologram. De fraude kan in deze gevallen makkelijk worden ontdekt. De afgelopen jaren zijn de vervalste biljetten steeds vaker van deze slechte kwaliteit. In 2022 waren deze goed voor twee derde van alle vervalsingen.

Bron: NU.nl/ANP