Veel mensen hebben een antivirusapp op hun telefoon, maar is dat wel nodig?

52906437_s.jpg

Volgens onze enquête heeft een ruime meerderheid van de Android-gebruikers een antivirusprogramma op zijn telefoon draaien. Een kwart van de eigenaren van een iPhone beweert een dergelijke app geïnstalleerd te hebben. Is het eigenlijk wel nodig en wordt je telefoon er veiliger van? Radar zoekt het uit.

Polluitslag.

Veel bedrijven die antivirusprogramma's aanbieden voor Windows en Mac, bieden ook vergelijkbare services aan voor Android en iOS. Veel van deze pakketten zijn gratis, maar hebben wel betaalde varianten met extra functies. Vooral op Android-telefoons komt het veel voor dat er al een antivirusapp voorgeïnstalleerd staat op een nieuwe telefoon. Dat komt ook terug in de cijfers in de poll.

Onder de Android-gebruikers van onze respondenten heeft een ruime meerderheid een antivirusapp geïnstalleerd: 763 wel en 402 niet, 65,5% tegenover 34,5%. Bij iOS is dat percentage een stuk kleiner: 133 respondenten gaven aan dat ze antivirusapp op hun iPhone hadden draaien en 396 mensen laten een dergelijke app achterwege. Dat is een verhouding van 26,5% wel en 73,5% niet. In totaal reageerden 1793 mensen. De 99 overige respondenten hebben geen smartphone of een model met een ander systeem.

Android en iOS inherent veilig

Volgens Lars Paymans, smartphone-expert voor de website iPhoned, voegt het gebruik van een antivirusapp weinig toe aan de veiligheid van je telefoon. Bij zowel Android en iOS kun je, zolang je daar geen instellingen voor aanpast, standaard alleen apps via Google Play of de App Store installeren. Google en Apple hebben allebei strenge eisen waar de apps aan moeten voldoen, voordat ze tot de downloadwinkels worden toegelaten. Op Android is er zelfs al een soort ingebouwde virusscanner, genaamd Play Protect, die regelmatig alle apps op je telefoon scant op schadelijke code. Je telefoon kan dus in principe niet zomaar een virus oplopen.

Ook programma's die je telefoon 'opruimen', voegen weinig toe. Google en Apple besteden veel energie aan het zo soepel en snel mogelijk laten draaien van hun systemen. Applicaties die programma's afsluiten die in de achtergrond draaien, doen meer kwaad dan goed, want dan is je telefoon langer bezig om die applicaties de volgende keer weer op te starten. Verder heeft Android ook in het instellingenmenu een mogelijkheid om overbodige cachedata te verwijderen. Ook het verwijderen van cache maakt je telefoon niet sneller, tenzij je echt om opslagcapaciteit verlegen zit.

Trage telefoon en meldingen

Het gebruik van antivirusapps is volgens Paymans voor de meeste gebruikers dus overbodig. 'Ik denk zelf dat je het gebruik van een smartphone onnodig moeilijk maakt door een virusscanner te gebruiken,' zegt hij, 'zeker als je niet heel technisch aangelegd bent en het toestel alleen gebruikt om te WhatsAppen, Facebooken en telefoneren.'

Hoe is het gebruik van een smartphone dan moeilijker met een antivirusapp? Veel antivirusapps hebben de neiging om je te bestoken met meldingen over uitgevoerde scans of proberen je extra services van het antivirusbedrijf te verkopen. Verder zijn de antivirusapps weer extra programma's die je telefoon draaiend moet houden, met slechtere prestaties en een kortere accuduur tot gevolg.

Zelf je telefoon veilig houden

Om je smartphone ook zonder antivirusapp veilig te houden, heeft Paymans enkele tips:

  • Wees bewust met de bestanden die je installeert en links die je aanklikt.
  • Installeer alleen apps uit de App Store of Google Play Store.
  • Controleer of je de officiële app of een nepapp downloadt. Kijk naar de naam van de ontwikkelaar en reviews van gebruikers.
  • Zorg dat je telefoon de meest recente softwareversie draait. Deze bevat de laatste maatregelen om de beveiliging zo goed mogelijk te maken.
  • Update ook je apps zodra er een nieuwe versie in de App of Play Store staat.
  • Zorg ervoor dat al je onlineaccounts goed beveiligd zijn, gebruik bijvoorbeeld een wachtwoordmanager en stel tweestapsverificatie in

Lees ook: Wat is een wachtwoordmanager?

Nieuwe poll

Wil je ook je mening geven? Voor alle leden van het Radar Testpanel staat een nieuwe poll klaar op hun panelpagina. Ben je geen lid van het Radar Testpanel? Ook jij kunt meedoen: we leggen je dan behalve pollvragen ook vragenlijsten voor. Bijvoorbeeld over onderwerpen in de uitzending van Radar. Daarmee laat je dus jouw mening en ervaringen meetellen. Aanmelden kan hier.