Veel minder auto's met defecte verlichting

autolamp.jpg

Slechts 2 procent van de auto's in Nederland rijdt met defecte verlichting. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van brancheorganisatie BOVAG.

Bij het onderzoek zijn in september en oktober de voor- en achterlichting bekeken bij in totaal 10.125 passerende auto's. Van de voertuigen bleek 1,8 procent een defecte koplamp te hebben en 0,6 procent kapotte achterverlichting. In het najaar van 2006 werd een soortgelijk onderzoek gehouden. Toen bleek dat 15,4 procent van de auto's een of meerdere kapotte lampen had.

Technologische ontwikkelingen

Volgens BOVAG zijn er veel minder kapotte lampen vanwege de technologische ontwikkelingen. 'Vrijwel elke nieuwe auto kan tegenwoordig worden geleverd met hoogwaardige xenon- of LED-verlichting. Deze lampen hebben niet alleen een hoge lichtopbrengst, maar zijn tevens duurzamer en gaan dus minder snel stuk', aldus BOVAG.

Naast het auto-onderzoek werd ook een online-enquête gehouden. Daaruit bleek onder meer dat 32 procent van de respondenten zegt door te rijden in het donker met een kapotte lamp. Bijna de helft van alle ondervraagden weet niet dat de maximale boete voor defecte verlichting 140 euro is en 11 procent weet niet dat er sowieso een boete staat op rijden met kapotte lampen.

Bron: ANP