'Veel Nederlanders weten te weinig over cybercrime'

laptop-cybercrime.jpg

Nederlanders weten te weinig over onlinegevaren en hoe zij zich daartegen kunnen beschermen. Dat blijkt uit het onderzoek Cybersecurity awareness en skills in Nederland (2016) van Alert Online.

Meer dan de helft van de mensen heeft nog nooit van ransomware gehoord, terwijl dit de snelst groeiende dreiging op internet is. Criminelen 'gijzelen' daarbij met een virus computers van mensen die vervolgens moeten betalen om weer volledig toegang te krijgen tot hun eigen apparaten.

Slachtoffers cybercrime

Ook onderschatten veel Nederlanders de kans dat ze slachtoffer worden van cybercriminelen. Meer dan de helft van de mensen verzuimt automatische updates aan te zetten en regelmatig back-ups te maken.

Campagne Alert Online

Om de kennis op te krikken komen overheid en marktpartijen met de campagne Alert Online waarvoor staatssecretaris Klaas Dijkhof van Justitie maandag het startschot geeft. Van 3 tot en met 14 oktober zetten tweehonderd partijen zich in om de kennis en vaardigheden van Nederlanders op het gebied van cybersecurity te vergroten.

Bron: ANP