background branding

Veel onduidelijkheid op vleesetiketten

vlees_02.jpg

Op vleesetiketten staan veel fouten. Consumenten worden zo op het verkeerde been gezet.

Volgens de Consumentenbond knutselen fabrikanten heel wat af met vlees: ze plakken het, ontdooien het, voegen water toe of persen het. Dat mag wel, maar dan moet het wel op de etiketten staan.

Betere controle

In een brief aan minister Edtith Schippers (Volksgezondheid) vraagt de Consumentenbond daarom de capaciteit bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uit te breiden. Zo kan er een betere controle op de etiketten komen. Ook wil de bond hogere boetes voor het overtreden van de regels en openbaarmaking van de onderzoeksresultaten naar de vleesetiketten.

PvdA

Ook regeringspartij PvdA wil dat de NVWA meer gaat controleren op de juistheid van etiketten van producten. 'Het is bijna onmogelijk te weten wat je eet. Deze bedrijven misleiden ons moedwillig', stelt PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers. Ze wil voor de zomer een plan van aanpak van het kabinet.

Recht praten wat krom is

Volgens haar weten de grote voedselbedrijven op de etiketten altijd mooi recht te praten wat krom is. 'En vaak zijn hun etiketten ronduit misleidend. Light pindakaas die vier keer zoveel suiker bevat als normale pindakaas. Of varkenssaucijsen waarbij niet vermeld wordt dat ze voor 20 procent uit goedkoop aardappel zetmeel bestaat. Ik wil daarom dat de NVWA extra inspecteurs gaat vrijmaken om etiketten te controleren. Deze bedrijven moeten weten dat als ze de boel bedonderen, ze ook hangen.'

De Tweede Kamer praat donderdag over de NVWA met Schippers en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Bron: ANP