Veel oude banden onder caravans en vouwwagens

band-050719.jpg

Uit een steekproef van de BOVAG blijkt dat bijna 30 procent van de caravans, en de helft van de vouwwagens, rijdt met verouderde banden. Ook in voorgaande jaren werd duidelijk dat caravaneigenaren weinig aandacht hebben voor de banden. Dat kan akelige gevolgen hebben, waarschuwt de brancheorganisatie.

De BOVAG hield vorige maand op enkele locaties in het midden van het land een controle onder 150 caravans en vouwwagens. Een op de drie caravans reed met banden die ouder zijn dan januari 2013. De fabricagedatum is heel simpel zelf af te lezen van de band, want die staat vermeld met vier cijfers achter de letters DOT. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee voor het productiejaar.

Wanneer moet je banden vervangen?

De ANWB raadt aan om banden van de caravan voor de zekerheid na 10 jaar te laten vernieuwen, ondanks dat er geen houdbaarheidsdatum op banden staat. Sommige verzekeringsmaatschappijen eisen bij de caravanverzekering dat ze na zes jaar moeten worden vervangen, waarschuwt de ANWB.

Haarscheurtjes in oude banden

In te oude banden kunnen haarscheurtjes ontstaan. Het profiel van de band kan nog tiptop in orde zijn, maar als de temperatuur van de band tijdens de reis oploopt kunnen de gevolgen van zulke beschadigingen flink zijn.

BOVAG geeft gratis technische controle

Vanwege de eerste vakantie-uittocht houdt de BOVAG vrijdagmiddag langs de A2 in Zuid-Limburg bij rustplaats Knuvelkes een gratis technische controle van het vakantieverkeer. Daarbij is er vooral aandacht voor de staat van de banden, maar ook voor bijvoorbeeld de gasslangen.

Bron: ANP