Veel smog in de lucht? Deze tips helpen je erdoorheen

15:06 smog.jpg

Er is voor woensdag en donderdag in het hele land een smogwaarschuwing afgegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit raakt vooral mensen met gevoelige luchtwegen. Het instituut adviseert hen om rustig aan te doen en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

'Zomersmog'

De zogenaamde ‘zomersmog’ die verwacht wordt, ontstaat bij zonnig weer. De zuidoostenwind heeft afvalstoffen, zoals stikstofverbindingen, naar de lucht boven Nederland gebracht. Deze stoffen worden door zonlicht omgezet in de schadelijke stof ozon. Naar verwachting zorgt de tropische warmte voor veel smog op woensdag en donderdag.

Longfonds

Ook het Longfonds meldt dat de vervuilde lucht voor extra klachten kan zorgen bij longpatiënten. De kleine deeltjes in de lucht kunnen leiden tot irritaties aan ogen, neus of keel. Ook kun je meer hoesten en last hebben van slijmvorming. Daarnaast ervaren patiënten soms pijn op de borst, extra kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De klachten verschillen per persoon.

Advies RIVM

Om deze klachten te voorkomen adviseert het RIVM mensen met longklachten om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning uit de weg te gaan. Mocht je naar buiten willen, dan kun je dat het best ‘s ochtends doen, de luchtkwaliteit is dan namelijk beter.

Daarbij geeft het Longfonds als tip om drukke wegen, files en het spitsuur te vermijden en om activiteit buiten zoveel mogelijk te vermijden.

Bron: ANP/Longfonds