Veel sportverenigingen nog niet klaar voor nieuwe privacywet

sportvereniging-privacy-03-04-2018.jpg

Duizenden sportverenigingen hebben hun administratie nog niet aangepast aan de nieuwe privacywet die in mei ingaat. Dit terwijl bestuursleden straks hoofdelijk aansprakelijk zijn als hun club de zaakjes niet op orde heeft, zo meldt het AD.

De nieuwe wet stelt strengere regels voor het opslaan en verwerken van persoonsgegevens en geldt voor alle bedrijven, overheden en organisaties. Omdat sportverenigingen veelal op vrijwilligers leunen, kunnen er gemakkelijk fouten worden gemaakt, schrijft de krant. Sportbonden waarschuwen de bij hen aangesloten clubs al maandenlang, maar hebben geen idee over hoever die zijn.

'Grote clubs met veel vrijwilligers zullen de invoering makkelijker voor elkaar krijgen dan kleinere clubs met weinig vrijwilligers', zegt een KNVB-woordvoerder in de krant.

'Maar je moet straks ook toestemming van alle ouders hebben als je foto's van jeugdleden wilt publiceren, denk aan teamfoto's of foto's van evenementen', zegt Daan Hoogendijk van stichting AVG voor Verenigingen.

De Autoriteit Persoonsgegevens: 'Niet erop uit om boetes op te leggen'

De Autoriteit Persoonsgegevens is er 'niet op uit om boetes op te leggen' aan organisaties die straks nog niet helemaal klaar zijn voor het naleven van nieuwe Europese regels rondom de privacy. Dat zegt een woordvoerder van de toezichthouder dinsdag naar aanleiding van een artikel in het AD.

De regels van de nieuwe wet schrijven onder meer voor dat er zorgvuldig omgegaan moet worden met alle persoonsgegevens van leden, van naam en adres tot eventueel ziektes of aandoeningen.

'De nieuwe regels gelden voor iedereen, dus voor grote bedrijven maar net zo goed voor kleinere organisaties. Maar we zijn er niet op uit boetes op te leggen. Onze aanpak is er een van maatwerk, dus als regels zijn overtreden, zullen we altijd goed kijken waarom dit is gebeurd', aldus de woordvoerder.

De toezichthouder zal binnenkomende klachten wel altijd bekijken.

Bron: ANP MediaWatch / AD