'Veel thuiscomputers zijn onveilig'

thuiscomputer-veiligheid-06052019.jpg

Eén op de drie computers is zo onveilig dat direct ingrijpen vereist is. Dat zegt de Consumentenbond op basis van onderzoek van studentaanhuis.nl.

Studenten van studentaanhuis.nl bestudeerden honderd Windows-computers met behulp van een uitgebreide veiligheidscheck. Eén op de tien computers bevat kwaadaardige software. Meer dan de helft van de pc's heeft ongewenste programma's.

Daarnaast bevatten veel computers ook oude versies van hulpprogramma’s en actief gebruikte programma’s zoals Skype. Dit kan onveilig zijn omdat er in sommige oudere versies veiligheidslekken kunnen zitten.

Microsoft trekt op 14 januari 2020 de stekker uit de ondersteuning van Windows 7. Wat zijn de consequenties? Radar beantwoordt je vragen:

Updates voor Windows 7 stoppen: wat moet ik doen?

Onveilige wachtwoorden

De helft van de computergebruikers heeft geen veilige wachtwoorden. Hun wachtwoorden zijn niet uniek of bevatten persoonlijke informatie. Daarnaast laat acht op de tien gebruikers hun wachtwoorden onbeschermd opslaan door hun browser.

Slechts elf van de deelnemende computers zijn volgens de veiligheidscheck helemaal veilig. Bij het merendeel, 53 pc's, is er sprake van een risico maar geen acuut gevaar. Direct ingrijpen is voor 36 pc's noodzakelijk.

Bron: Consumentenbond