Veel Xenos-winkels worden Casa

xenos-overname-13-03-2018.jpg

De naam Xenos is straks een stuk minder vaak in het winkellandschap te zien. Op korte termijn wordt bijna twee derde van de filialen omgebouwd tot de formule van interieurwinkelketen Casa, zo werd dinsdag bekend.

Casa heeft momenteel 500 winkels in acht Europese landen en is momenteel nog niet in Nederland actief. De keten is eigendom van de familie Blokker en krijgt er in Nederland circa 110 filialen en 1900 medewerkers bij. Daarbij is onder meer gekeken naar de huidige Xenos-winkels die het beste in de Casa-formule passen. Het ombouwproces moet voor de zomer van volgend jaar zijn afgerond.

In mei vorig jaar kondigde Blokker Holding aan Xenos te willen verkopen, evenals de andere winkelbedrijven van het concern behalve de Blokker-winkels.

Blokker neemt resterende 60 Xenos-winkels over

De familie Blokker neemt zelf het roer over bij de resterende zestig Xenos-winkels, die in ieder geval voorlopig de merknaam blijven voeren. In totaal blijven daar 850 medewerkers werken. De activiteiten van het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk worden afgebouwd en naar verwachting voor de zomer van 2019 stopgezet. Daarbij worden 180 banen geschrapt. Daarna wordt de bevoorrading uitbesteed. Financiële details zijn niet verstrekt.

'Overname door Blokker heeft erger voorkomen'

Vakbond CNV denkt dat Blokker met de voorgenomen overname van de Xenos-winkels erger heeft voorkomen. Deze aankondigingen zijn 'buitengewoon vervelend' voor de mensen die straks hun baan verliezen in het distributiecentrum en op het hoofdkantoor, vindt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. 'Maar als er niets was gedaan, dan was de kans groot dat alle Xenos-medewerkers zonder werk zouden komen zitten.'

De bond wil garantie dat de wet wordt nageleefd

De bond zegt voorlopig een vinger aan de polst te houden bij Blokker en Casa. 'Ten aanzien van de zestig Xenos-winkels die niet naar Casa gaan is nog niet alles duidelijk gemaakt door de nieuwe eigenaar, de Blokker-familie zelf. Het sociaal plan ligt er, maar we willen wel garanties dat er ook naar de letter van die wet wordt geleefd', aldus Den Heijer.

Bron: ANP