Vegan schoenen: wat zijn de voor- en nadelen?

schoenen-leer-vegan-24042019.jpg

Zie jij ook weleens schoenen die 'vegan' zijn? Wat betekent dat en wat zijn de voor- en nadelen?

Veel mensen denken dat leer een bijproduct is van de vleesindustrie. Voor de leerindustrie worden echter wereldwijd jaarlijks ruim één miljard dieren gedood. China en India zijn de landen die het meeste leer produceren.

Dierlijke producten

Veganisten eten geen dierlijke producten. Naast vlees en vis mijden ze dus ook zuivel, kaas, eieren, en in sommige gevallen ook honing en gelatine. Maar veganist zijn gaat verder dan alleen eten. Want wil je nog wel een donzen jas, uggs of een trui van wol dragen? Vaak kiezen veganisten voor plantaardige of synthetische alternatieven.

Radar Gemist: Hoe diervriendelijk is merinowol?

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau waren in 2016 ongeveer 70.000 mensen veganist. In maart 2019 waren dat er volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme al zo’n 110.000. Veganisme lijkt dus toe te nemen. Naast zorgen om dierenwelzijn is de klimaatafdruk van dierlijke producten steeds vaker een reden voor het kiezen van deze levensstijl.

Hype

In de supermarkten zie je steeds meer veganistisch eten, ineens zijn er vegan schoenen en in California is er sinds dit jaar een Vegan Fashion Week. Bedrijven spelen in op de vegan hype door producten van nepleer voortaan te promoten als vegan leer.

Nepleer

Kunstmatig leer kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals polyurethaan (pu) of polyvinylchloride (pvc). Pu is minder schadelijk voor het milieu dan pvc. Deze synthetische materialen bestaan al jarenlang, bevatten plastic en zijn dus niet afbreekbaar.

Voordelen:                                                                                
+ Diervriendelijk                                                                   
+ Laat geen vocht binnen                                                   
+ Goedkoop                                                                         
+ Makkelijk te onderhouden                                                
+ Minder snel plooien in je schoen (stugger materiaal)  

Nadelen:
- Draagt bij aan plastic afval
- Houdt veel warmte vast
- Vormt zich niet naar je voeten
- Ademt minder dan leer
- Kan sneller slijten   

Fruitleer

Een nieuw alternatief is fruitleer. Het bedrijf Fruitleather Rotterdam onderzoekt momenteel de mogelijkheden naar het maken van nepleer met fruitafval. Uiteindelijk hoopt het bedrijf fruitleer te maken dat stevig genoeg is om schoenen van te maken. Het speciale leer wordt gemaakt door van oud fruit, zoals mango's of perziken, pulp te maken. Door de pulp uit te smeren en te drogen ontstaat er een materiaal dat op leer lijkt. Het Belgische merk Komrads is Fruitleather voor en verkoopt sinds kort met behulp van crowdfunding sneakers gemaakt van appelleer.

Andere alternatieven

In New York onderzoekt de start-up Modern Meadow of ze in een laboratorium leer kunnen maken van dierlijke cellen.

SeaCell maakt 'oceaan leer' van zeewier en cellulose.

Radar Gemist: Hoe eerlijk is jouw schoen?

Diervriendelijke merken

Verschillende grote schoenmerken, zoals Birkenstock, TOMS en Dr. Martens, verkopen tegenwoordig ook veganistische varianten van hun leren schoenen. Vaak kosten deze schoenen evenveel als het leren model.

Er zijn ook merken die uitsluitend veganistische schoenen verkopen. Zo verkoopt Keep shoes vegan & animal cruelty free schoenen van textiel. Cult of Coquette verkoopt cruelty-free & vegan pumps. Er zijn ook speciale webshops die enkel vegan kleding en schoenen verkopen.

Onderhoud van kunstmatig leren schoenen

Schoenen van kunstleer kun je vaak makkelijk schoonmaken met water en een doekje. Nepleer kan niet uitdrogen en hoef je dus niet in te smeren met schoensmeer. Je kunt ook overwegen om je schoenen waterafstotend te maken met behulp van een spray voor imitatieleer.

Bron: Trouw / NOS / New York Times / SKAI leer / Nelson / Fruitleather Rotterdam / The Guardian / RIVM