'Vegaworst' en 'sojaburger' mogen blijven bestaan

24102020vegetarisch.jpg

Veggieworsten en sojaburgers mogen van het Europees Parlement op het menu blijven staan. Het parlement stemde in Brussel tegen voorstellen om het gebruik van 'vlezige' benamingen voor plantaardige producten af te schaffen omdat ze te verwarrend en misleidend voor de consument zouden zijn.

De landbouwcommissie van het parlement had eerder voorgesteld woorden als worst of burger voor te behouden aan producten waar echt vlees in zit. Ze zouden bijvoorbeeld veggiebuizen en sojaschijven moeten worden genoemd, stelde de commissie voor. Maar daar ging de plenaire zitting niet in mee: de meerderheid vond vleesnamen voor vegetarische producten, zoals 'vegetarische burger' niet verwarrend.

Vinden consumenten deze vleesnamen verwarrend?

Het onderzoek van Radar kwam tot dezelfde conclusie als de Europarlementariërs. Van de ruim 22.000 leden van het Radar Testpanel geeft een absolute meerderheid van 96 procent aan dat ze snappen dat een vegaworst een worst zonder vlees is.

Van de 4 procent die denkt dat vegaworst vlees bevat, laten sommigen weten dat ze het eigenlijk wel begrijpen, maar niet snappen dat vegetariërs of vegans worst willen eten: 'Als mensen bewust kiezen om geen vlees te eten, moet het ook niet op vlees willen lijken.'

'Namen misleiden niet maar sturen juist'

Maar de meesten kiezen voor vleesvervangens omdat ze wel graag vlees eten maar de vleesindustrie niet willen steunen. Enkele correspondenten van het panelonderzoek geven bijvoorbeeld aan dat de benamingen net helpen om vleesvervangers te vinden én uitnodigen om ze uit te proberen. De vleesnamen zouden volgens hen net sturend en duidelijk zijn, wat haaks staat op de stelling van de landbouwcommissie dat ze de consumenten misleiden.

Wel geen sojamelk en vegakaas meer

De plenaire zitting stemde wel voor een ander voorstel dat benamingen als sojamelk en vegakaas verbiedt. Het Europees Hof van Justitie besliste al in 2017 dat zulke termen alleen voor zuivelproducten gebruikt mogen worden, maar dit voorstel gaat verder: op verpakkingen van sojadrink mag bijvoorbeeld ook niet meer staan: 'plantaardig alternatief voor melk'.

Wil jij ook graag jouw mening delen?

Word lid van ons testpanel en praat mee over wat jou écht interesseert.

Bron: ANP