VEH: stop renteopslag risicoloze hypotheek

hypotheek_780.jpg

Geldverstrekkers moeten stoppen met risico-opslagen voor aflossingsvrije hypotheken voor woningen met een flinke overwaarde. Dat stelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

De belangenbehartiger van huizenbezitters vermoedt dat banken de renteopslag niet zozeer nodig hebben om een hypotheekrisico mee af te dekken, maar vooral gebruiken om het rendement op hypotheken te verhogen. De opslag, die steeds vaker zou worden berekend, kan oplopen tot 0,3 procent. Iemand met een hypotheek van 200.000 euro voor een woning met een waarde van 400.000 euro of meer, betaalt daardoor elke maand 50 euro extra rente aan de bank.

Risico

Geldverstrekkers berekenen de renteopslag, die bovenop de hypotheekrente komt, omdat bij alle aflossingsvrije hypotheken een extra hypotheekrisico zou bestaan. Maar van een extra risico kan geen sprake zijn als de hypotheekschuld nog maar de helft of minder is van de actuele woningwaarde, stelt de VEH.

Banken gebruiken de renteopslag volgens de VEH ook om klanten te stimuleren alsnog af te lossen door hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. Vooral voor oudere huiseigenaren met een relatief lage hypotheek is dit meestal niet zinvol of zelfs af te raden, aldus de vereniging. 'Het gevolg is dat vooral de maandelijkse hypotheeklasten fors gaan stijgen, terwijl er meestal al meer dan voldoende overwaarde is.'

Bekijk ook de uitzending van Radar over banken die te veel verdienen aan hypotheken.

Bron: ANP