VEH wil meer concurrentie op hypotheekmarkt

hypotheek_06.jpg

De winst op hypotheken van banken en andere geldverstrekkers neemt weer toe, ondanks de ogenschijnlijk lage hypotheekrente.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelde maandag dat er meer nieuwe partijen nodig zijn om de concurrentie op de hypotheekmarkt te vergroten en de winstmarges te verlagen. Volgens de vereniging behoort de Nederlandse hypotheekrente tot de hoogste van de ons omringende landen.

Extra winstopslag

De VEH rekende voor dat een huiseigenaar met een nieuwe hypotheek van 200.000 ongeveer 75 euro bruto per maand meer kwijt is vanwege de extra winstopslag. Tussen juni en november vorig jaar steeg de gemiddelde extra winstmarge van 0,25 naar 0,46 procentpunt, ondanks de komst van enkele nieuwe aanbieders. Vooral bij leningen met populaire rentevaste perioden van tien jaar en langer steeg de marge flink.

Rentedaling

Banken halen zelf hun geld op de kapitaalmarkt, waar de rente is gedaald. Die daling berekenen zij echter maar deels door aan de consument, waardoor hun winstmarges oplopen. Zo zijn de kosten voor inkoop van kapitaal van banken tussen juni en november gedaald met bijna 0,3 procentpunt, maar is de hypotheekrente voor consumenten met 2,86 procent nauwelijks veranderd.

Verzekeraars en pensioenfondsen

Nog maar de helft van de hypotheken wordt verstrekt door banken. Verzekeraars en pensioenfondsen nemen het andere deel voor hun rekening. Vooral de pensioenfondsen zijn bezig met een opmars, met name bij langere rentevaste periodes. Ze doen dat vaak met nieuwe hypotheekverstrekkers, zoals Munt Hypotheken, Tellius en Attens.

Strijd gestaakt

Het oplopen van de winstmarges van banken duidt er volgens de VEH op dat banken de strijd met verzekeraars en pensioenfondsen voor hypotheken met langere rentevaste perioden hebben gestaakt. Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen een verlaging van de rentetarieven van banken makkelijk volgen.

Bron: ANP